Přihlásit

Vědci pořídili záběry paježury Attenboroughovy, a dokázali tak, že nevyhynula (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vědcům na výpravě v Indonésii se poprvé podařilo pořídit záběry paježury Attenboroughovy. Dokázali tak, že tento vzácný vejcorodý savec nevyhynul, jak se někteří obávali, uvedla agentura Reuters.

Doposud jediným důkazem existence druhu, který byl pojmenován po známém britském přírodovědci siru Davidu Attenboroughovi, byl více než 60 let starý exemplář mrtvého zvířete uchovávaný v muzeu v Nizozemsku. Zachytit na kameru se paježuru povedlo v indonéském pohoří Cyclops Mountains. Čtyřtýdenní expedici vedli experti z britské Oxfordské univerzity.

Paježury se podle vědců objevily na Zemi zhruba před 200 miliony let, tedy v době, kdy na naší planetě žili dinosauři. Jsou to noční živočichové, které je ve volné přírodě těžké najít. Paježura Attenboroughova (Zaglossus Attenboroughi) má bodliny jako ježek, čenich jako mravenečník a tlapy jako krtek, píše zpravodajský server BBC News.

Čtyři třísekundové záběry paježury pocházejí z dříve neprobádané oblasti deštného lesa v pohoří Cyclops Mountains. Jedná se o drsný terén v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. Tým objevil rovněž nové druhy hmyzu a žab a pozoroval populace klokanů stromových a pěvců z čeledi rajkovitých.

Paježuru Attenboroughovu zachytila jedna z 80 kamer, které tým vědců pod vedením biologa Jamese Kemptona v deštném lese rozmístil. „Nedělám si legraci, když řeknu, že ty záběry byly na úplně poslední SD kartě, kterou jsme prohlíželi, z poslední kamery, kterou jsme v terénu vyzvedli v poslední den expedice,“ řekl Kempton.

Předchozí expedice do Cyclops Mountains podle BBC odhalily známky toho, že by paježura Attenboroughova mohla v oblasti žít – například stopy po „rýpání čenichem“ – přesvědčivé důkazy o její existenci chyběly, uvedla BBC.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.