Přihlásit

Na Šumpersku byl objeven nový ptačí druh pozorovaný na území České republiky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Šumpersku byl objeven nový ptačí druh pozorovaný na území České republiky. Jde o buřníčka žlutonohého, který hnízdí v Antarktidě a žije podle ornitologů výhradně nad oceány. Do Česka jej zřejmě zanesla nedávná bouře nad Atlantikem, sdělili dnes ČTK Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Buřníček své putování nakonec nepřežil, zahynul zřejmě vysílením, řekla dnes ČTK Jitka Maixnerová ze Záchranné stanice v Rudě nad Moravou, kde raritu rozpoznali.

„Buřníček žlutonohý, Oceanites Oceanicus, se stal 404. ptačím druhem pozorovaným na území České republiky. Objevil se v Hanušovicích a odtud se dostal do spádové záchranné stanice v Rudě nad Moravou,“ uvedl Stýblo. Pták uhynul ještě před příjezdem záchranářů, a tak ho nálezkyně málem hodila do popelnice. „Díky záchranné stanici v Rudě nad Moravou, která poznala, že jde o raritu a ihned zkontaktovala ornitology, tak byl popsán nový druh vyskytující se na našem území,“ doplnil Petr Stýblo.

Pracovníci stanice tušili výskyt netypického druhu už během telefonátu nálezkyně. „Jakmile nám paní z Hanušovic volala, podle popisu jsme si nemohli vybavit, o jakého ptáka může jít. Když ho manžel viděl, už mi z auta volal a dal mi nějaké indicie. Podle toho popisu jsme věděli celkem rychle, že jde o druh, který sem nepatří. Původně jsme si mysleli, že je to jiný druh, který se už na našem území objevil sedmkrát, po důkladnější prohlídce jsme poté zjistili, že jde o druh, který tady nikdy nebyl. Je to určitě zajímavé, i když v tomto případě vzhledem k jeho úhynu smutné,“ řekla dnes ČTK Jitka Maixnerová ze záchranné stanice.

Buřníček žlutonohý je malý mořský pták o rozměrech do 19 centimetrů a váhy do 40 gramů, který hnízdí v antarktické a subantarktické oblasti, na zimu se poté stahuje do mírnějších podnebných pásem. Mimo hnízdní období tráví veškerý čas na moři. „Předpokládáme, že zemřel vysílením, protože se musel tento mořský pták dostat přes půl Evropy až do vnitrozemí. Byl vysílený, musel zřejmě bojovat s větry, které byly o víkendu. Nelze to však stoprocentně říci, ale i podle měření měl hodně pod váhu,“ dodala pracovnice záchranné stanice.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.