Přihlásit

Nová vlčí smečka v Bavorském lese (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bohumil Klepetko, moderátor
Největší návštěvnické centrum v bavorském Národním parku má nové vlky. Ve výběhu v Neuschönau, který byl rok a půl prázdný, jsou teď 2,5 roku staří samci. Druhý areál v Ludwigsthalu zatím zůstává prázdný, tam v září přišli o poslední osmiletou vlčici. Sehnat mladá zvířata pro návštěvnická centra je totiž v poslední době složité.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Dvojici vlků sem přivezli ze zoologické zahrady v dolním Sasku a do modernizovaného areálu už teď mohou po roce a půl znovu návštěvníci.

Gregor WOLF, mluvčí, NP Bavorský les
Je velmi těžké sehnat pár vlků, protože většina zoologických zahrad nemá mladé vlky, kteří by se hodili do našeho výběhu. Takže to bylo opravdu složité hledání.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Stejný úkol čeká správu bavorského parku i v dalším návštěvnickém centru v Ludwigstalu, tady kvůli úpravám výběhu museli uspat svou poslední vlčici, už se ale neprobrala. Areál v Neuschönau má 4,5 hektaru a v bavorském Národním parku patří k největším. Na rozdíl od srní tady nejsou úplně striktně limitováni počtem vlků. Ve výběhu na české straně Šumavy může žít maximálně 15 jedinců, protože se ale smečka rychle rozrůstala, musela správa Národního parku vlky sterilizovat. V minulosti dokonce správa parku nabízela bavorským kolegům několik mláďat, teď jim naopak nemohou dát ani jedno zvíře.

Jan MOKRÝ, vedoucí oddělení zoologie, NP Šumava
Ta rodina ji na sobě zvyklá a jakýkoliv zásah by byl v současné době nepřijatelný, mohl by způsobit rozkolísání těch vztahů tam.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Chov vlků na Šumavě se několikrát potýkal s problémy. Ty se týkaly hlavně útěků zvířat. Z německého centra v roce 2017 zřejmě vinou ekologického aktivisty utekla šestičlenná smečka, zpátky se vrátilo jen jedno zvíře. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Šumava.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.