Přihlásit

V budkách ochránců přírody na Břeclavsku se letos vylíhlo přes 200 dravců (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V budkách ochránců přírody na Břeclavsku se letos vylíhlo přes 200 dravců, především poštolek obecných, ale také kalousů ušatých a puštíků obecných. Počet je obdobný jako loni. ČTK to za ochránce řekl Libor Opluštil. Budky pro dravce začali břeclavští ochránci přírody do větrolamů a remízků umisťovat zhruba před 20 lety.

Z 80 budek zařazených do projektu „Péče o budky pro dravce a sovy na Břeclavsku 2023“ jich ptáci letos obsadili 73, obsazeno tedy bylo 91 procent z nich. Nejčastěji je využily poštolky obecné, šlo o 60 hnízdních párů, dále zahnízdilo deset párů kalousů ušatých a tři páry puštíků obecných. „Ne všechna hnízdění ale byla úspěšná – v několika případech zůstala v budkách opuštěná vejce anebo se stala mláďata sov kořistí kun skalních. Přesto vyvedli dravci a sovy v kontrolovaných budkách více než 200 mláďat,“ uvedl Opluštil.

Obsazenost budek i hnízdní úspěšnost byla podle Opluštila vysoká především proto, že byl dostatek nejčastější potravy těchto predátorů – hrabošů polních. Predátoři pak fungují jako přirozená biologická ochrana polních kultur a jejich přítomnost je potřebná pro udržování rovnováhy v přírodě.

Hrabošů polních bývá více například tehdy, když je mírná zima a od podzimu přežila dostatečně početná populace. Ta se na jaře začne množit, a pokud ji nezastaví studené a mokré počasí, může dosáhnout vysokých počtů hrabošů. Obvykle se vyskytují lokálně. Zatímco některá pole jsou schopni ve velkém zlikvidovat, tak jiná blízká pole nejsou zdaleka tak zasažená. Hraboši jsou však problémem nejen na polích, ale i pro mladé ovocné stromy či pro révu vinnou i trvalé travní porosty, které slouží jako zásobárna krmiva pro zvířata.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.