Přihlásit

Kazachstán chce vybít část populace sajgy tatarské, dříve kriticky ohrožené (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kazachstán plánuje vybít až 337 000 sajg tatarských poté, co se počty těchto kdysi kriticky ohrožených antilop po úspěšném zásahu kazachstánské vlády zdesetinásobily. Informoval o tom server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

V roce 2015 vypukla mezi sajgami tatarskými v centrální oblasti Kazachstánu epidemie, které tito sudokopytníci s atypickým čenichem podléhali po tisících. Během několika týdnů jich tehdy uhynulo na 200 000, což bylo přes 60 procent populace v celé zemi. V posledních letech se ale jejich populace vzchopila a nyní dosahuje počtu 2,6 milionu jedinců, uvádí kazachstánské ministerstvo životního prostředí.

Zemědělci ve středoasijské zemi si se vzrůstajícím počtem sajg stěžují, že jim velká stáda spásají úrodu a ničí živobytí. Za loňský rok podle ministerstva způsobily škody v zemědělství ve výši 25,5 milionu dolarů (580 milionů korun).

Astana chce moratorium na lov sajg ukončit k 31. prosinci letošního roku. Odborníci nicméně varují, že by Kazachstán měl nejprve zavést opatření, která by zabránila pytláctví a dalším problémům, které tato zvířata přivedly v 90. letech minulého století na pokraj vyhynutí. Pytláci sajgy zabíjejí pro jejich rohy, po kterých je jako po přísadě tradiční medicíny vysoká poptávka v sousední Číně.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.