Přihlásit

Myslivci v okolí Hluboček ulovili 200 divokých prasat, víc než loni (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než dvě stovky divokých prasat ulovili letos myslivci v honitbách v okolí Hluboček na Olomoucku, jejichž obyvatelé si už několik let stěžují na to, že tato přemnožená zvěř kvůli hledání potravy často proniká na zahrady i do obytné zástavby. Divočáků sice myslivci od dubna u Hluboček ulovili víc než loni a v okolních lesích instalovali odchytové klece, přesto ale na podzim a v zimě opět vzroste pravděpodobnost, že se prasata zatoulají na území obce. Obyvatelé by proto měli myslet na preventivní opatření, mezi která patří například úklid spadeného ovoce či instalace ohradníků. V posledním čísle zpravodaje Hluboček to uvedla starostka obce Eva Hasníková (Spojené Hlubočky).

Divoká prasata se do blízkosti obcí na podzim a v zimě stahují kvůli úbytku vhodných míst s potravou v přírodě. V Hlubočkách a nedaleké Hrubé Vodě divoká prasata po setmění hledají potravu a ničí při tom zahrady či trávníky. Na divočáky si stěžují hlavně majitelé chat stojících v lese nebo v jeho těsném sousedství, občas lze tato zvířata spatřit i mezi panelovými domy na místním sídlišti. Pracovníci Vojenských lesů a statků podle Hasníkové v letošní sezóně od 1. dubna ulovili v okolí Hluboček 150 divokých prasat a Metropolitní kapitula má na svém kontě 53 ulovených divočáků. V obou případech je to víc než loni.

„Shodně jako v předchozích letech se střelci s odlovem zaměřili na ty části honitby, které jsou v blízkosti obecní zástavby. Naopak nelovili na odlehlých lesních místech, kde navíc probíhalo intenzivní přikrmování. Tím bylo alespoň částečně docíleno toho, že se černá zvěř neměla tendenci stahovat blíž směrem k obci,“ uvedla Hasníková. K redukci počtu divokých prasat v okolních lesích mají podle starostky pomoci i odchytové klece.

Hasníková upozornila na to, že loni byla v okolních lesích nadprůměrná úroda žaludů a bukvic. „Lze proto předpokládat větší výskyt prasat. Z důvodu nepříznivého jarního počasí není v lesních porostech letos žádné ovoce. Zcela jistě bude černá zvěř chodit na jablka, zbytky a ořechy blíž k zástavbě,“ varovala. Myslivci proto obyvatelům Hluboček doporučili, aby na svých zahradách nenechávali ovoce opadané ze stromů a nesypali ovoce či zbytky jídel za zahrady a na okraj lesa. Odradit divoká prasata od průniku na území obce mohou pachové a elektrické ohradníky.

Území obce Hlubočky je pro divoká prasata podle odborníků příhodné díky zdroji vody a blízkosti lesů. Pokud je sucho, pak se prasata stahují k řece Bystřici, která Hlubočkami protéká. Velkým lákadlem je pro divoká prasata značné množství spadaného ovoce, zbytků jídla a časté přikrmování zvěře. Hladoví divočáci v předchozích letech v Hlubočkách rozryli část fotbalového hřiště, na louce na okraji Hluboček divoké prase předloni na podzim napadlo a vážně zranilo psa.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.