Přihlásit

Diskuse na téma Národní park Křivoklátsko

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nové Strašecí
V návaznosti na prohlášení hejtmana středočeského kraje, který vyjádřil nesouhlas se vznikem národního parku, uspořádala základní organizace Strany zelených v Novém Strašecí diskusi s vedoucím Správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko Petrem Hůlou.
Za stranu zelených vysvětlil Petr Zelenka: "Prohlášení hejtmana Josefa Řiháka pro Českou televizi neobsahovalo odůvodnění a nastíněné argumenty prezentované na webových stránkách kraje podnítily zájem zelených na bližším diskutování "pro a proti" ke vzniku národního parku."
Setkání se uskutečnilo v příjemném prostředí čajovny u místní základní školy.
Atmosféra chvílemi už tak příjemná nebyla. To když se některý z diskutujících neshodl v některém názoru s přednášejícím Petrem Hůlou. Ale celý podvečer nakonec vyzněl ve smířlivém tónu. Neboť, jak konstatovala jedna z účastnic, paní Eva: "Nepřišla jsem se sem pohádat, ale něco se o národním parku dozvědět. Takže jsem nakonec raději naslouchala a nehádala se i když mám stále na některé věci jiný názor."

Přednáška
Ale zpět na začátek. Setkání zahájil předseda základní organizace Petr Janouš. Členové strany se shodují: "Pro zelené je snadné vnímat argumenty pro vznik národního parku. Již pouze pocitově je vnímán národní park jako záruka nejvyšší možné ochrany přírody. Jenže právě pocity jsou zdrojem dohad, konfliktů a otevírají prostor k populistickým prohlášením. Proto jsou možnosti setkání spatřovány ve zprostředkování informací přítomným besedě a prostřednictvím tisku širší veřejnosti. Rádi bychom přispěli k tomu, aby autorita hejtmana a vliv jeho prohlášení na veřejnost nepodněcovaly další negativní emoce mezi stoupenci a odpůrci vzniku národního parku." A Petr Zelenka upozornil, že panu hejtmanovi budou zaslány výstupy ze setkání v Novém Strašecí.
Petr Hůla představil proces vzniku koncepce na prohlášení části území CHKO Křivoklátsko za národní park, který byl zahájen již v roce 2008.
Zdůraznil, že v průběhu procesu byla práce odborníků doplňována o diskuse s obcemi, honebními společenstvy a s krajem. Krajský úřad STČ K byl osloven, ač není oprávněným subjektem v procesu schvalování a vyjádřil v době vypořádávání připomínek podporu vzniku národního parku. Byly zohledněny důvodné připomínky a zahájen legislativní proces.

Důležitá fakta
- Návrh rozlohy NP je 1/6 rozlohy současného území CHKO- jde o 10 193 ha půdy
- 96% území budoucího NP tvoří lesní půda a z plochy lesů je 97% ve vlastnictví státu (spravované LČR a vojenskými lesy)
- NP bude na území okresů Rakovník, Beroun, Kladno, Rokycany
- při definování hranic NP byl krom odborných hledisek zohledněn zájem na vedení hranic mimo sídelních celků
- do území NP zasahuje 17 obcí svými katastrálními územími
- Obec Křivoklát nesouhlasila se zařazením jejich území do NP (jedná se o několik ha především luk bez důsledků pro koncepci ochrany) a byla z návrhu vyjmuta
- nejpřísnější stupeň ochrany v I. zóně NP zahrnuje 3000 ha plochy, ve II. zóně se jedná o 7000 ha (zde je třeba lidské péče - např. mladé pařeziny, obnova mochnových doubrav, příprava lesa pro zařazení v budoucnu do 1. zóny)a ve III.zóně (obec Karlova Ves a pásmo kolem Berounky) je to 137 ha půdy
- I. zóna NP bude rozšířením území současných národních přírodních rezervací a přírodních rezervací, které tvoří nyní plochu o rozloze 1000 ha
- pouze cca13%plochy je tvořeno monokulturními porosty jehličnanů, zbytek území je tvořen porosty přírodě blízkými

Důvody ke vzniku NP
1) Ochrana unikátní přírody
- členitost území s plochami přirozeně se vyvíjejícími
- bohatost území - souvisí se zvratem vegetačních stupňů, biologickou rozmanitostí, dynamikou vývoje porostů - tvoří jemnozrnnou mozaiku, která je unikátní v celém středoevropském prostoru
- nízké zalidnění
- prevence škod - mizí vzácné druhy, ochrana před kalamitami, neefektivní těžba, prevence holin
- CHKO neposkytuje dostatečnou ochranu přírody na uvedeném území
2) Kontrola nad způsobem lesního hospodaření - postupnou těžbou - zásahy bude převáděn les do původního stavu
3) Kontrola nad regulací stavu zvěře
- spojení několika honiteb v jednu pro vytvoření dostatečného prostoru zvěři s propojováním
- průniky s honitbami mimo území NP - regulace stavu zvěře, škody spárkatou zvěří - dnes neúnosné stavy jelena siky, muflonů, divokých prasat, daňka i jelena evropského, nerovnoměrné zastoupení v populaci
4) Udržení lesů v majetku státu - v NP není možné privatizovat lesy

Vysvětlení
Petr Hůla dále vyjádřil přesvědčení, že vypořádáním připomínek byly zohledněny potřeby obyvatel a návštěvníků národního parku a přitom nejde o kompromisy na úkor ochrany přírody. Je zde soulad s územními plány dotčených obcí.
"Cyklisté budou mít právo vjezdu i do prvních zón národního parku po zpevněných komunikacích. Obyvatelé obcí v národním parku a jím blízké osoby nebudou omezeny ve vstupu oproti stávajícímu stavu. Rybolov na Berounce bude bez regulací nad rámec platných zákonných. Těžba dřeva by měla pokrýt náklady na těžbu a výsadbu," zdůraznil také Petr Hůla a samozřejmě poskytl také odpovědi na četné otázky.
Více diskutovanou oblastí byla myslivost. Zde zazněly připomínky, že v současné situaci jsou jednotlivé honitby pronajímány movitým klientům. "Ti nemají zájem v prvé řadě o ochranu přírody, ale o lov trofejí. Jejich zájmem je mít v lese více zvěře, než by bylo vhodné pro přírodu. V současné době je optimální množství překročeno zhruba desetkrát nad takzvané normované stavy, tedy stavy maximálně možné podle legislativy. Navíc dochází k nerovnoměrnému rozdělení podle pohlaví," vysvětlil Petr Hůla s tím, že ideální stav je samci a samice 1:1, v současně době je to až 1:6 ve prospěch samic.
Po promítnuté prezentaci byly doplněny informace k argumentaci hejtmana středočeského kraje na webových stránkách krajského úřadu. Především k tvrzením,žena plochy národního parku nebude možný vstup všem obyvatelům, že dojde k veškerému zastavení těžby, že kontrola a ochrana krajiny je dostatečná a tedy trvalá.
"Petr Hůla upřesnil specifikaci jednotlivých zón, kterou náš hejtman postrádal. Doufáme, že shrnutí poznatků z pozice přírodovědce a spoluautora konceptu vzniku národního parku Petra Hůly pomůže k doplnění informací ke zvažování o pro a proti k otázce vzniku národního parku," dodal ještě Petr Zelenka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.