Přihlásit

Kormoráni řádí dál i bez chránění (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stát sice zrušil nejvyšší ochranu tažného ptáka, ale hned rybáři nemají nárok na odškodnění

Jindřichohradecko
Od dubna je v platnosti vyhláška, která vyjmula kormorána ze seznamu přísně chráněných živočichů. Hovořilo se o ní od loňska a rybáři bojovali za to, aby měli od státu kompenzované škody na rybí obsádce, kterou přemnožení opeřenci zkonzumují a poškodí. Byli neúspěšní.
Podle jednatele Rybářství Kardašova Řečice Zbyňka Zajíce je vlastně kormorán chráněný ze zákona dál. "Získat povolení k jeho odstřelu je totiž paradoxně složitější než dřív. To vydal kraj, ale nyní se k tomu vyjadřují všechny obce s pověřenou působností, kde máme rybníky. Stát už však nemusí platit škody, které kormorán způsobuje, takže je to doslova příšerné," říká Zbyněk Zajíc.
Ministerstvo financí tak značně ušetří, protože ročně za přímé škody způsobené kormoránem hradilo kolem 40 milionů korun. Nyní ponesou rybáři vše na svých bedrech. Byť celkové škody na rybách jsou podle vedoucího technika vodního hospodaření Rybářství Třeboň Petra Sedláčka mnohonásobně vyšší.
"Legislativní změna vyřešila pouze polovinu celé záležitosti. Ale administrativa naopak vzrostla, kormorán nyní jako každý jiný pták má obecnou ochranu a my na jeho odstřel potřebujeme mít rozhodnutí o odchylném postupu. Dříve nám povolení vydával krajský úřad a CHKO Třeboňsko. Dnes se musí vyjádřit šest pověřených obcí a CHKO. A metodika ještě není zcela hotová, takže každý úředník má jiný přístup a povolení tak máme zatím jen ze dvou úřadů," naznačuje Petr Sedláček stav téměř dva měsíce od chvíle, kdy nová legislativní norma vstoupila v platnost.
Jediné pozitivní na legislativní změně od 1. dubna, kdy byly vyjmuti kormoráni ze seznamu přísně chráněných živočichů, je podle Petra Sedláčka z Rybářství Třeboň to, že dříve kraj povolení k odstřelu vydával na dva roky a teď by rozhodnutí o takzvaném odchylném postupu mělo být na pět let. "Ale zase obce stanovují různé podmínky, třeba, že se smí odstřelit jen dvacet procent populace, že se nesmí střílet dvě hodiny po východu a hodinu před západem slunce a podobně. Prodloužila se i doba hájení kormorána od 1. dubna do 31. července," doplnil Petr Sedláček.
Rybáři obecně se shodují na tom, že největší škodu způsobují ptáci, kteří v obrovských hejnech na jaře a na podzim táhnou přes republiku z celé Evropy. A redukce odstřelem je dost neúčinná. Ptáci prý i poznají lovce na dálku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.