Přihlásit

Lesnický den v Ralsku (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Návštěvníky okouzlil výr s velkýma žlutýma očima, nejlepší čeští dřevorubci, lovečtí psi i soutěž v hodu oboustrannou sekyrou.

Skelná Huť
Je to záhada, kterou by možná nepohrdli ani scénáristé seriálu Akta X. Skelná huť, unikátní oáza uprostřed lesů Ralska, má tak silný genius loci, že sem v jeden den na začátku léta pokaždé proudí tisíce lidí.
Kromě zvláštní atmosféry místa v tom mají prsty i lesnické atrakce. Když se to smíchá dohromady vzejde z toho jasná zpráva: Další ročník populárního Lesnického dne, pořádaného státním podnikem Vojenské lesy a statky, navštívilo na Skelné Huti v Ralsku v sobotu podle odhadů na dvanácti tisíc lidí.

Krajská pochvala
Snad dva kilometry dlouhý špalír aut, srovnaných v několika řadách, a atrakce obsypané početnými houfy lidí zaskočily i hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu.
"Přiznám se, že jsem tu poprvé a překvapila mě tak vysoká návštěvnost. Vojenským lesům a statkům děkuji za jejich péči o přírodu, která je tady v Ralsku nádherná a na mnohých místech takřka nedotknutá. I když sovětští vojáci tu zanechali i zdevastované prostory," řekl mimo jiné hejtman s tím, že Liberecký kraj vlastní v Ralsku řadu pozemků a jejich využívání bude vždy konzultovat s vedením státního podniku Vojenské lesy a statky.
"Vloni přišly v pátek tři tisíce, v sobotu pak 12 tisíc lidí. Letos to bude zřejmě ještě více," odhadoval generální ředitel VLS Jiří Janota.
Diváci letos mohli na vlastní oči vidět osminásobného mistra České republiky v dřevorubeckých soutěžích a nejúspěšnějšího českého závodníka vůbec Jana Svobodu, který do Ralska přivezl celý tým nejlepších dřevorubců.
Ti předvedli celou velkou show, jejíž součástí bylo i zapojení dětí do akce. "Uf, tolik dětí se nám ještě na žádné akci nepřihlásilo. To je rekord," polekal se nejdřív Svoboda dlouhého špalíru, který děti vytvořily. Se Svobodou se pak bavily tím, že napodobovaly zvuky motorové pily.

Lovec miliardář
V nabídce Lesnického dne ani letos nechyběly vystoupení mysliveckých trubačů nebo přelety záchranného letadla s nádrží vody. K vidění byla opět přehlídka trofejí odlovené zvěře.
V seznamu lovců, kteří si přijeli v roce 2012 do Ralska zastřílet, nechyběl stejně jako vloni miliardář a ocelářský magnát Tomáš Chrenek. Mezi úspěšné lovce se zapsal také generální ředitel v Česku působící zahraniční pojišťovny Michael Diekmann nebo vlivný pražský advokát a developer František Scholz.
Velké množství diváků si už tradičně na Skelné Huti získávají sokolníci. Vloni bylo jejich největší atrakcí unikátní káně Harrisovo, letos asi nejvíc zaujal výr s tak velkýma žlutýma očima, že i když jen trochu natočil hlavu, pokaždé to vypadalo, že se dívá právě na vás. Ahlavně to žluté oko bylo - přesně jak u Cimrmanů - takové upřímné.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.