Přihlásit

Evropská komise prověřuje povolený odstřel vlků na Slovensku (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evropská komise prověřuje povolený odstřel vlků na Slovenku, který způsobuje, že se tyto šelmy nevracejí do Beskyd. Informovali o tom dnes olomoučtí aktivisté z Hnutí Duha, kteří spolu se slovenskými a polskými ekologickými organizacemi podali na EK podnět k prošetření. Soustavný povolený odstřel vlků za českými hranicemi podle ekologů způsobuje, že se v Beskydech nemůže utvořit soběstačná populace těchto zvířat.


"Doufáme, že masivní odstřel, který nemá žádné racionální důvody, v dalších letech skončí - alespoň při hranicích s Českou republikou a Polskem. Vlci by měli mít stejně přísnou ochranu jako rysi, kterých se i díky plné ochraně vyskytuje v Beskydech mnohem více," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.

Při odstřelu každoročně podle ekologů přichází o život kolem 120 vlků. To prý v Beskydech značně ovlivňuje jejich populaci, která zde zatím nevznikla. Výskyt zvířat podle odborníků závisí na jejich příchodu ze sousedních států. Vlk je plně chráněný kromě ČR také v Polsku a Maďarsku a patří mezi druhy, které by se měly chránit i v rámci EU.

Hnutí Duha, které na česko-slovenském pomezí provádí sledování a ochranu velkých šelem, v uplynulých třech letech zaznamenalo jen velmi sporadický a nepravidelný výskyt vlků. Na Slovensku padlo v poslední lovecké sezoně 150 vlků, za posledních deset let 1200 kusů. Podle ekologů žije na Slovensku zhruba už jen 200 až 400 vlků.

Návratu a volnému pohybu vlků přes hranice brání ale také pytláctví a neprostupné dálnice či železnice.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.