Přihlásit

Výstava trofejí z okresu Rakovník (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ještě do třicátého června si můžete prohlédnout okresní výstavu trofejí, kterou připravila Českomoravská myslivecká jednota a Okresní myslivecký spolek Rakovník.
Myslivci ji pořádají už řadu let. Uvidíte na ní ale jen část trofejí zvěře ulovené na Rakovnicku, protože od roku 2002 legislativa myslivcům nenařizuje povinně trofeje předkládat. Exponáty proto poskytla jen některá honební společenstva, letos jich bylo třicet čtyři ze sedmdesáti osmi, která už dlouhodobě spolupracují. Myslivci rovněž chtějí hlavně přiblížit myslivost veřejnosti a mládeži a vysvětlit jim, proč byl vystavený kus uloven.
Výstava trofejí je tak vlastně chovatelskou přehlídkou zvěře v jednotlivých honitbách. Jen zdravé kusy totiž nasazují dobré paroží a mají pak třeba i rekordní trofeje. Výstava slouží i myslivcům. Ukazuje, jak má vypadat správný odstřel.
Mezi trofejemi převládaly trofeje srnců. Sešlo se jich dvě stě jedna, následoval jelen sika se šedesáti osmi kusy, za ním byl jelen evropský, daněk a muflon. Dále tu byly lebky divočáků, lišek a jezevců. Z nich trofeje lišky a jezevce získali bronzovou medaili.
Každou trofej ohodnotí hodnotitelská komise. Svůj závěr označí na přiloženém štítku. Ten je také označen červeným nebo zeleným puntíkem. Zelený znamená správně odstřelený kus, červený nesprávně. "Například, když je odstřelený srnec, mladý nadějný kus a má na paroží malý špičák, dostane červený bod, protože se mohl ještě vyvíjet a zůstat v chovu. Většinou ho střelec špatně obezná a stáří se pak zjistí až podle zubů," vysvětloval Miroslav Franěk, hospodář Mysliveckého sdružení Přílepy - Kněževes.
Mezi dobré trofeje patřily dvě lišky a jezevce, které získaly bronzovou medaili. Dále trofej daňka se stříbrnou medailí. Dalo se tu najít i několik rarit. Například trofej srnce s vylomenou pučnicí, nebo paroží s více výsadami.
Na Rakovnicku, což z části dokládá i výstava, převažuje spárkatá zvěř. Stále více se rozšiřuje i jelen sika, protože jeho chov je snadný. Kříží se s jelenem evropským, což není chovatelsky žádoucí. Podobně je to i s muflony. Hodně je také černé zvěře. Ta se musí omezovat. Výstavu najdete v budově Agro - ZZN v Lubnici do 30. června. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.