Přihlásit

Za znalost přírody dostali trofej (5+2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ
Okresní kolo Zlaté srnčí trofeje (ZST) náchodského a rychnovského okresu se konalo 18. května na Pavlátově louce v Novém Městě nad Metují. Malebné údolíčko zalesněného prostředí Pavlátovy louky hostilo 32 dětí, které si sem přijely ověřit svoje znalosti z oblasti přírody a myslivosti.

Déšť nevadil
Atmosféru soutěže nemohlo pokazit ani počasí, které pořadatelům ráno opravdu nepřálo. Vydatné dešťové kapky znepříjemňovaly organizátorům poslední přípravy celé akce, ale díky vhodným prostorám zařízení Pavlátovy louky se i toto nakonec podařilo. Preparáty srstnaté i pernaté zvěře byly náhradou umístěny do prostor tělocvičny, kde byl začátek poznávací stezky.

Poznávání psů
Po zahájení soutěže obě soutěžící kategorie absolvovaly "poznávačku" zástupců plemen loveckých psů, které při této příležitosti přivedli a předvedli členové mysliveckých sdružení okresu Náchod. Na deseti stanovištích byli zástupci ohařů, barvářů, slídičů, honičů, jezevčíků.
Následovala další část soutěže. Děti se rozdělily do dvou skupin. Kategorie B se odebrala na poznávací stezku, zatímco co kategorie A zasedla v prostorách jídelny k písemnému testu. Obě skupiny se pak zase prohodily. Děti musely na poznávací stezce správně určit vypreparovanou naši srstnatou a pernatou zvěř, poznat podle vyčiněné kůže o jakou zvěř se jedná, po cestě lesem na šedesáti stanovištích správně určit označené rostoucí byliny a dřeviny, umístěné stopy zvěře, shozy a různé předměty používané v myslivosti. Po obědě se obě skupiny přemístily ke stanovišti střelby ze vzduchovky na terč divočáka. Tato disciplína byla hodnocena zcela samostatně.
Závěr soutěže patřil slavnostnímu vyhodnocení a předání diplomů a pohárů těm nejlepším z obou okresů a kategorií. Protože v minulých letech se kroužek dětí z Dolní Radechové (jelikož byl jediný v okrese Náchod), účastnil okresního kola na Rychnovsku, mohli jsme v letošním roce toto našim kolegům z Rychnova nad Kněžnou oplatit. Vznikla tak krásná družba a spolupráce při práci s dětmi mezi oběma okresy, ve které hodláme pokračovat. Těší nás, že na Náchodsku vznikly a vznikají další kroužky. Práci s dětmi je třeba podporovat a získávat tak nové příznivce pro naši přírodu a myslivost.
Vítězové okresního kola v kategorii A i B postupují do národního kola ZST, které se v červenci a v srpnu uskuteční v Jizbici pod Blaníkem. Z Náchodska se národního kola účastní celkem čtyři děti.
Výsledková listina Okresního kola ZST: Okres Náchod - kategorie A : l. Matěj Líbal, 2. Michal Štěpán, 3. Matyáš Tymel. Kategorie B: 1. Tereza Vlasáková, 2. Tomáš Chmelík, 3. Zuzana Vlasáková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.