Přihlásit

Stanou se přemnožení pražští mufloni hrozbou motoristů? (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muflonům se v Praze daří a stádo se stále rozrůstá. Další generace mláďat ztrácí přirozenou plachost před člověkem

Praha
Kruhový objezd na Chodově s výjezdem do Kunratic může znamenat pro řidiče netušenou hrozbu. Právě toto místo je stále častější trasou početného stáda muflonů. Zvířata se za potravou přemisťují zejména v noci a riziko s možnou srážkou s nimi se stále zvyšuje. "Kdybych jel o něco rychleji, určitě bych do jednoho z muflonů vrazil. Na tachometru jsem měl sotva čtyřicet, protože jsem se zrovna rozjížděl. Asi pět zvířat mi nečekaně přeběhlo těsně před světlomety," popisoval svůj nedávný zážitek taxikář Václav Chudoba s tím, že svůj poznatek sdělil i policii. S muflony se v těchto místech na silnici údajně čas od času setkával, avšak vždy to bylo pouze v rovině zajímavosti, než obav.
"Je to pro nás vcelku nová informace, ale samozřejmě ji vnímáme velmi vážně. Budeme jednat s tamní městskou částí o případných příslušných úpravách v dopravním značení," řekl Jiří Dušek, zástupce šéfa pražské dopravní policie.
Muflonům se v Praze daří a stádo se stále rozrůstá. Tudíž potřebuje i větší akční rádius, avšak další generace mláďat už ztrácí potřebu přirozené plachosti před člověkem. Naopak, jeho blízkost stádo vyhledává.
Známým a především letitým dokladem toho je každodenní přítomnost muflonů v krčské Thomayerově nemocnici. Rozlehlý areál tak zvířatům nabízí klid a především obrovské sympatie pacientů, kteří je krmí. Některá zvířata nabízenou potravu dokonce přijímají rovnou z ruky.
"Jediný problém s nimi je, že když jsme tu chtěli vysadit nějaké květiny, tak je všechny sežrali. Dokonce nám bylo myslivci řečeno, že když vysadíme například macešky, na tisíc procent po nich nepůjdou. Květiny vydržely dva dny," popsala svůj poznatek mluvčí nemocnice Martina Štanclová.
Stádo muflonů se do areálu krčské nemocnice nastěhovalo už před několika lety a stalo se pro zdejší osazenstvo velkou atrakcí. Ze sousedního lesa je totiž vyhnaly davy lidí a cyklistů, kteří sem zejména o víkendech vyrážejí. Civilizační ruchy jsou pro pražské muflony každodenní všední zvukovou kulisou, tak jaképak obavy z projíždějících aut ve dne, natož v noci. A právě to může mít velmi tragické následky. Jedním z možných omezení je takzvaná regulace stáda. Tedy legitimní odstřel určitého počtu muflonů.
"Redukční odstřel zvířat s povolením magistrátu průběžně samozřejmě provádíme. Mufloní stádo nyní čítá asi šedesát kusů, optimální počet odhadujeme na nějakých čtyřicet zvířat," vysvětloval Jan Karban, vedoucí střediska Lesy hl. m. Prahy.
Podle Karbana zastřelená zvířata zůstávají v majetku zmíněné organizace. Nejbližší termín odstřelu zatím určen není. V Praze došlo ke kolizi s muflonem v roce 1998 na Chodově. Zvíře zahynulo po srážce s autobusem hromadné dopravy, stádo tehdy čítalo jen několik málo kusů. Se zvyšujícím se počtem docházelo i k častějším nehodám tohoto druhu, vždy se ale obešly bez ztráty na lidských životech. Vždy zahynulo zvíře, avšak pravidlem to samozřejmě být nemusí.
Příkladem toho je aktuální tragédie na Prachaticku. Vůz jedoucí z Vodňan na České Budějovice se v úterý tohoto týdne po třetí hodině ráno srazil se zvěří a následně narazil do stromu. Podle mluvčího jihočeské policie Jiřího Matznera příčinou nehody byl střet s lesní zvěří. "Ve voze jeli tři muži. Dva byli na místě mrtví a třetí byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice," specifikoval Matzner.
Tak řečení metropolitní mufloni nejsou jedinými divokými zvířaty, na které mohou Pražané v lesích v hlavním městě narazit. V Šárce například žijí divoká prasata a v Letňanech je zase kolonie syslů. Srnce pak lidé mohou potkat i v Milíčovském lese na Jižním Městě a v minulosti na ně narazili lidé nedaleko paneláků na sídlišti v Modřanech.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.