Přihlásit

Plot zmizel, mufloní obora končí (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V prostoru za hrazením se v poslední době prohánělo už jen zhruba 30 kusů zvěře

Nasavrky
Řidiči jedoucí od Slatiňan do Nasavrk si možná všimli, že z východně položené "mufloní" části obory zmizel kilometry dlouhý dřevěný plot, který se až donedávna táhl notný kus cesty vpravo po směru jízdy. Z dříve ohraničených pozemků v okolí rokle u Strádova (naproti Libáni) se tak stává běžná lesní honitba. Důvodem jsou chybějící peníze.
Na zmíněném území hospodaří Lesy České republiky a v prostoru za hrazením se kdysi prohánělo až 80 kusů mufloní zvěře. "Protože docházelo ke střetu intenzivního chovu zvířat se zájmy na ochranu přírody, byla početnost mufloního stáda postupně snižována. A to až na nějakých třicet kusů, kdy se již v chovu nevyplatilo pokračovat. Především s ohledem na finance, jež bychom museli vynaložit na obnovu chátrajícího plotu," uvádí nasavrcký lesní správce František Neznaj. Správce ale zároveň upozorňuje, že na druhém břehu Chrudimky (okolí Slavic a Práčova) zůstává vše při starém. "Mluvím o té části, kde je chován jelen," upřesňuje František Neznaj.

Spárky ničily stráň
Vedoucí správy CHKO Železné hory Vlastimil Peřina říká, že z hlediska ochrany přírody nebyli mufloni u Strádova v přírodní rezervaci právě vítáni, nicméně iniciativa ke zrušení obory vzešla ze strany majitelů, podniku Lesy ČR. "V této oblasti se vyskytují jedinečná společenstva na skalních výchozech. Jde ale o prudce svažitý terén, jenž velmi snadno eroduje, a mufloni na mnoha místech tuto erozi značně urychlovali. Z tohoto pohledu poslední změnu vítám," říká Vlastimil Peřina. "Je ale možné, že se tu s muflony dál budeme v jisté míře potkávat. Na Chrudimsku se totiž vyskytuje i volně žijící mufloní zvěř. Příhodný a neoplocený skalnatý terén u Strádova teď může některé z těchto kusů přilákat," dodal vedoucí Peřina.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.