Přihlásit

Týdenní výcvik retrívrů byl završen, psy z tábora čekají zkoušky (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Malešov - Letní tábor.
Pojem, který zřejmě nikoho nezarazí. Mnozí z nás si představí halekající děti, stany a bojovky. V případě tábora, který v uplynulém týdnu hostil kemp v Malešově, to ale neplatí ani trochu. Tento tábor totiž patřil pejskům.
Psí tábor Jolly organizuje již třetím rokem chovatelka Radka Štencelová. "Tábora se zúčastňují hlavně majitelé všech druhů retrívrů. Letos to máme dvě desítky pejsků. Je to srovnatelné s prvním ročníkem. Loni jich bylo více, protože se narodilo hodně štěňat," řekla organizátorka. V rámci sedmi dnů výcviku pomáhá ona a další instruktoři připravit psy a jejich pány na zkoušky. Mladší se připravují na takzvané ověření vlohových vlastností retrívrů (OVVR). Ti starší pak přistoupí ke klubovým speciálním zkouškám z vodní práce.

Návštěva u mladých
Na OVVR se letos pod vedením instruktorky Denisy Sečové připravovali zlatí retrívři Zephyr, Evelína, Emily a Ruby a s nimi černý flat coated retrívr Dragon, zvaný Buddy. Po celý týden se v lese u Bylan a u Velkého rybníku učili, jak správně aportovat na souši a ve vodě, jak ukázkově chodit bez vodítka pánovi u nohy, nebo že správný lovecký pes se nezalekne výstřelu.
"Je to velmi šikovná skupina. Nejstarším je rok a půl a nejmladšímu teprve něco přes pět měsíců, to je ještě štěně. Za týden jsme si prošli všechno, co musí pes u OVVR umět, a teď už jim budu jen držet palce," řekla instruktorka.
Tím nejmladším byl Zephyr, který si zatím mohl veškeré dovednosti jen vyzkoušet. "Do budoucna určitě zkoušky skládat budeme, ale zatím je moc mladý. K OVVR se může nejdříve v deseti měsících. My jsme tu jen na hezkém výletě, aby si zvykl na společnost jiných psů," uvedl Tomáš Plachý z Nymburku, který si svého čtyřnohého společníka přivezl z chovatelské stanice v Klatovech.
Výraznou osobností letošní skupiny byl černý divoch Buddy, který mnohé udivoval svým nevyčerpatelným temperamentem. "Měli jsme výstavní ambice. Zatím jsme s ním byli na třech výstavách, hodnocení nebylo špatné, ale mohlo by být lepší. Uvidíme, jak to bude do budoucna s uchovněním," připustil s úsměvem Buddyho majitel Vladimír Dvořák.
Z Kralup nad Vltavou s ním přijela celá rodina i dvouměsíční flat coated retrívr Pirát, který se stal maskotem skupiny a za rok se bude na táboře připravovat na zkoušky on. Se starším Buddym pojí Piráta stejná krev. Ze strany matky jsou bratranci. "Vzali jsme si ho jako klidnější štěňátko, než byl Buddy, ale také má temperament. Zkouší s ostatními vyhledávat a přinášet kachnu, ale zatím je ta kachna málem větší než on," dodal Vladimír Dvořák.
Dnes dopoledne veselá psí skupinka předstoupí ke zkouškám. Co OVVR obnáší, si vyzkoušeli již ve čtvrtek dopoledne "na nečisto", a nyní je čeká "ostrý" pokus. Zítra pak starší účastníci tábora složí zkoušky z vodních prací.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.