Přihlásit

Kraj chce zvýšit bezpečnost zvěře u silnic (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZLÍN
Pokračování instalace pachových repelentů, které mají za cíl zvýšit bezpečnost zvěře u silnic, schválili pro letošní rok radní Zlínského kraje. K tomuto účelu pak z rozpočtu uvolnili částku 100 tisíc korun.

Už v roce 2010 byl v jednotlivých mysliveckých sdruženích proveden průzkum zaměřený na údaje o střetech zvěře s motorovými vozidly. "Cílem bylo zmapovat v jednotlivých honitbách kraje úseky, kde nejčastěji dochází ke srážkám automobilů se zvěří. Poskytnuté údaje sloužily k výběru honiteb, jimž by bylo vhodné poskytnout finanční podporu k použití preventivních opatření zabraňujících dramatickým škodám na zvěři. Záměr byl konzultován se správci komunikací a s Policií ČR," ozřejmila mluvčí krajského úřadu Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Před dvěma lety bylo pak rozmisťování pachových ohradníků zahájeno ve čtyřech honitbách, na které kraj uvolnil 19 tisíc korun. "V roce 2012 byl rozšířen na 16 honiteb, přičemž kraj uvolnil 100 tisíc korun na postavení ohradníků v nejohroženějších úsecích silnic. Kraj financoval pouze účinnou látku, samotnou práci spojenou s instalací provedla ve vlastní režii jednotlivá myslivecká sdružení," informovala mluvčí.

Pokračování projektu v letošním roce by podle ní mělo přinést další argumenty pro jednání se zainteresovanými subjekty, zejména pojišťovnami, které by se měly do budoucna na financování podílet, případně jej zcela převzít. "Pokud nebudou mít jiní partneři o podporu projektu zájem, Zlínský kraj v něm v následujících letech nehodlá pokračovat," upozornila závěrem Sýkorová Dvorníková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.