Přihlásit

Nájemní smlouvy honiteb se blíží ke konci (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ke konci se blíží výběrová řízení na další desetiletý pronájem honiteb státního podniku Lesy České republiky, s. p. Na území obce Blansko se jedná o 11 honiteb z celkového počtu 28 honiteb, z nichž 9 vlastní Lesy ČR.

Honitby se vydražují za nejvýhodnější finanční nabídku a poté se na ně uplatňuje opční právo. Dvě honitby již mají nové nájemce, u dalších dvou honiteb ještě neskončilo výběrové řízení a zbývajících sedm honiteb má stejné nájemce jako v předchozím desetiletém období.

Dlužno konstatovat, že finanční nároky na nájem honiteb stále stoupají, nejedná se jenom o přímý pronájem za honitbu, ale zejména o stále zvyšující se nároky na úhradu škod způsobených zvěří nejen na lesních kulturách, ale zejména na zemědělských pozemcích.

Zemědělci stále více pěstují u nás nepůvodní zemědělské plodiny, v poslední době zejména kukuřici a řepku. V uvedených monokulturách zvěř nachází bezpečný úkryt i dostatek potravy a díky tomu je obtížně lovitelná. Výše škod, kterou uplatňují zemědělské podniky na uživatelích honiteb, každým rokem narůstá. Úhrada škod se jeví náročná zejména v polních honitbách, které užívají myslivecká sdružení.

Pro obyčejné myslivce se tak myslivost stává koníčkem, který pomalu začíná přesahovat jejich finanční možnosti. I zmíněná myslivecká sdružení letos uzavírala nové desetileté nájemní smlouvy s honebními společenstvy. Jihomoravské novinky informovala Monika Zátiková, sekretariát starosty Blanska.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.