Přihlásit

Dejte si pozor, dálnice stojí zvěři v cestě (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborsko
Na novou dálnici do Veselí nad Lužnicí si zvykají řidiči, ale také zvěř. Pro obě skupiny znamená jisté riziko, proto především lidé by měli pamatovat na to, že se jim zvěř může dostat do cesty.
"Jezdí se krásně a dálnice byla potřebná, i když narušila krajinu. Cesta je teď rychlá, proto je nutné myslet na bezpečnost," nabádá šofér a také předseda mysliveckého sdružení Václav Falada.
Že jeho slova nejsou jen prázdné fráze, dokládají první poznatky: zhruba již pět přejetých zajíců. Ti pro posádku vozu nejsou tak fatální hrozbou, jenže na dálnici se dostanou i větší kusy.
"Především Planá je lokalitou dančí zvěře a níž je srážka podstatně hrozivější. Kolem Strkova a Košic se daří černé a až k Veselí spárkaté. Zvěř krajinou migruje a chodí, jak byla dosud zvyklá," říká Václav Falada s tím, že i zvířata si na překážku v teritoriu zvyknou, ale potřebují více času než řidiči, kteří luxusní jízdě do Veselí přicházejí na chuť okamžitě. Vždyť cesta se mezi Táborem a Veselím zkrátila na méně než patnáct minut.
Otevření nového úseku však předcházelo upozornění, že všechno nebude hotové. Hlavně terén kolem dálnice.
"Nebyla plně zajištěna bezpečnost řidičů, protože plotů kolem dálnice je zatím málo. Navíc teď v polovině měsíce začne srnčí říje, to znamená, že srnci budou migrovat za srnami. Dálnice jim přerušila teritorium, najednou jím nemohou projít, to je nebezpečné," dodává myslivec. Některá sdružení zareagovala alespoň tím, že na několika místech kolem dálnice nainstalovali pachové ohradníky.
Pach člověka nebo šelmy odradí větší zvěř, na zajíce nebo bažanty pro jejich málo vyvinutý čich moc nefungují.
Na 25 kilometrech nové dálnice byly pro zvěř vybudovány speciální objekty: dva zatravněné ekodukty nad silnicí a pět chráněných podchodů, tak zvaných biokoridorů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.