Přihlásit

Přítel příteli lovcem (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zaostřeno na myslivce

Jeseníky
Přátelé myslivci se pohádají jen kvůli ženě anebo kvůli trofeji. Vášni a pudům neporučíte.
Honza a Petr byli nerozluční přátelé. Když byla příležitost, vyrazili do lesa. A když jim společná cesta nevyšla, alespoň si říkali, co kde viděli, kam chodí zvěř - a jaká.
Honza při takových osamělých cestách do revíru objevil nedaleko Dětřichovic u Světlé Hory raritního srnce - a na naprosto nečekaném místě. Nebyla tu žádná kazatelna ani žebřík, čekat na srnce se muselo v mezi. A srnec to byl jedinečný, pravý parůžek nerostl nahoru souběžně s druhým, ale ostře směřoval vpřed. Rarita, životní trofej.
Někdy na toho "svého" srn­ ce lovec narazí hned, jindy stráví hodiny v lese, než na něj narazí, když pak obeznává, kudy zvěř chodí, kde je nejlepší místo na čekanou. Přišla chvíle, kdy měl Honza svého životního srnce na mušce. Ale nervozita udělala své a Honza jej chybil. Neúspěch jej zatvrdil, a když byla možnost, chodil na stejné místo. Srnce opět zahlédl, ale na ránu to nebylo.
Samozřejmě se pochlubil svému nejlepšímu příteli, že má obeznaného nádherného srnce. Co však nečekal, že mu na něj jeho přítel začne chodit. "Já bych něco takového kamarádovi neudělal, ani by mě nenapadlo si jít sednout na místo, kde má kamarád obeznaného svého životního srnce," zlobil se Honza na Petra.
Petr si ale žádné pochybení nepřipouštěl. "Chodit tam přece může kdokoliv, nevím, že bys ho měl podepsaného. Měl jsi šanci, a minul jsi. Je to o tom, kdo je rychlejší," bránil se Petr.
Důvěra a přátelství dostaly silné trhliny. Oba byli přesvědčeni, že jsou v právu, a nikdo je nerozsoudil. A ke všemu od té doby srnce nikdo z nich neviděl, z úlovku se tak netěšil ani jeden z nich. Po několika letech čas a také množství skleniček vypitých na usmířenou vše zase srovnaly.
Možná měli větší štěstí než jejich jiní dva kolegové ve sdružení, shodou okolností oba Josefové. Ti totiž zažili něco zcela stejného, až na to, že jeden druhému toho srnce střelil. Ti už si skleničku na usmířenou nedali a z přátel se stali odpůrci.
Co si myslíte o tom, že kamarád chodí kamarádovi na jeho obeznaného srnce? Máte podobné zkušenosti? Napište nám do redakce.

***
Výzva
Myslivbci, pochlubte se svými zážitky! Aco jste zažili v lese vy? Jakou máte vy svou neobvyklou historku? Máte svou oblíbenou loveckou historku? Co pěkného jste zažili s přáteli myslivci při nějaké společné akci? Chcete se pochlubit se svými trofejemi nebo příběhy? Chystáte nějakou mysliveckou akci pro veřejnost, zábavu, ples, burzu, přednášku nebo chovatelskou výstavu trofejí? Příspěvky a fotografie zašlete na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.