Přihlásit

Uječený, ale vzácný soused. V regionu hnízdí chřástal (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JABLONEC NAD NISOU
Na Jablonecku se zabydlely vzácné druhy chráněných ptáků. Je mezi nimi i chřástal polní. Jeho výskyt se už potvrdil v Lučanech, Rýnovicích, Hraběticích a Nové Vsi nad Nisou. Ukázal to průzkum Agentury na ochranu přírody a další ekologové.

Kdo má za souseda chřástala polního, nemůže si toho nevšimnout. Nikdy ho zřejmě neuvidí, ale zato ho bezpečně uslyší. Každé ráno při rozbřesku slunce, za soumraku a také po dešti. Ječí a ječí, jako když nehtem dvakrát přejedete po hřebenu. Nejde to přeslechnout.
Své o tom vědí lidé v Lučanech, Rýnovicích, Hraběticích a Nové Vsi nad Nisou. "Hodně lidí si zvuk plete s žabím kuňkáním nebo cikádami," potvrzuje Irena Pluhařová z občanského sdružení Novovesan.
Jablonec si nechal zpracovat výskyt chřástala kvůli budoucímu územnímu plánu. Obývá údajně plánované stavební pozemky. Monitoruje ho také Agentura ochrany přírody a Česká společnost ornitologická, pozoruje ho i Novovesan. Proč takový zájem?
Chřástal polní je totiž silně ohrožený a zákonem chráněný druh.

Kde chřástalové polní na Jablonecku žijí?
V okolí Nové Vsi je asi pět lokalit. Jsme rádi, že jsou v místech, kde úřad neplánuje stavět. Těší nás, že je můžeme pozorovat a také jim pomáhat. Žijí skrytým životem v husté travině. Přestože jsou dobří letci, jinak by se sem z Afriky nedostali, hnízdí na zemi. Mají dlouhé nohy přizpůsobené k běhu v trávě. Daří se jim v lokalitách, kde se neseká tráva.

Jak jste tyto vzácné ptáky objevili v Nové Vsi?
Před nedávnem jsme si nechali udělat vlastní monitoring výskytu ptactva. Pomohly s ním i děti z našeho turistického kroužku. Postavily také například žabí jezírko, hmyzí hotel, vysadily Alej dětí a s myslivci rozvěsily po lesích ptačí budky. Příroda je pro ně hodně důležitá.

Žijí zde i další vzácní ptáci?
Opět se k nám vrátil černý čáp. Sídlí ve vysokých stromech na okraji lesa. Obě vzácnosti na sebe vážou naše mokřadní louky, na nichž před nedávnem odkvetly orchideje. Noční muziky chřástalů si obzvlášť užíváme, protože jich letos dorazilo opravdu hodně. A to je dobře.

Základní údaje
Chřástal polní (Crex crex). Velikosti koroptve, ale štíhlejší. Obývá louky a některá pole, ale spatřit jej lze jen zcela výjimečně. Aktivní je převážně navečer a v noci.
V potravě převládá živočišná složka, zejména hmyz a drobní bezobratlí; rostlinnou složku tvoří části trav a plevelů.
Hnízdo je skryto na zemi ve spleti rostlin. Snůšku 8 až 12 vajec zahřívá pouze samička. Mláďata samička vzápětí po vylíhnutí odvádí z hnízda. Tažný druh se během srpna a září vydává na cestu do subsaharské Afriky, odkud se vrací až koncem dubna a v květnu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.