Přihlásit

Josefovské louky jsou nadějí pro ptactvo (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V těsné blízkosti pevnostního města Josefov se rozvíjí zajímavý projekt ornitologického parku Josefovské louky. Členové z České ornitologické společnosti chtějí vrátit lukám původní charakter a umožnit ptactvu návrat do míst, kde bylo doma.
Na počátku stál Miloslav Hromádko, původně chalupář, který řadu let se zármutkem sledoval, jak se mění údolí řeky Metuje. Plochy zavlažované od dob RakouskaUherska důmyslným zavodňovacím systémem se roku 1993 přestaly zemědělsky obdělávat. To vedlo k jejich vysoušení a destrukci závlahového systému. "Asi před 10 lety jsem proto začal přemýšlet, jak systém znovu zprovoznit," vzpomíná Hromádko na dobu, kdy ho napadlo založit tu přírodní rezervaci. Ukázalo se ale, že realizace nebude jednoduchá. První tři roky pouze běhal po úřadech. Naše legislativa totiž prakticky neumožňuje vytvořit soukromou přírodní rezervaci.
"Nakonec se to ale podařilo. Spojence jsem našel ve členech České ornitologické společnosti. Společně jsme opravili a vyčistili závlahový systém, vybudovali dva hnízdní kontejnery pro ledňáčky, vytvořili umělé hnízdo pro čápy nebo jsme vyhloubili 18 malých tůní, které postupně obsazují vodní živočichové a obojživelníci," vyjmenoval Hromádko. Ornitologové do dnešního dne napočítali na zdejších lukách 147 druhů ptáků, mimo jiné tu hnízdí vzácný chřástal polní nebo čejka chocholatá. "Při podzimní migraci jsme zaznamenali bekasinu otavovou, pozorovali jsme tu i vodouše kropenaté nebo volavky bílé," jmenoval některé ze zaznamenaných druhů ornitolog Břeněk Michálek.
Rezervace je celoročně zdarma přístupná veřejnosti, nejvhodnějším obdobím pro exkurze je však podle jejích správců jaro. "Připravujeme programy pro veřejnost i školní výpravy. A nezakazujeme ani chůzi mimo cestičky," upozornil na jeden z kladů areálu Michálek, který má radost, že rozvoj rezervace pokračuje i letos.
"Podařilo se nám získat 299 tisíc korun z programu Velké komunitní granty ČSOB. Za tuto sumu vybudujeme novou přízemní pozorovatelnu u jezírka při vstupním objektu do areálu, osadíme další dvě informační tabule a budeme pokračovat v údržbě a čištění závlahového systému," naznačil směr dalších prací Břeněk Michálek s tím, že pokračuje i výkup pozemků rezervace. Zatím se podařilo do vlastnictví společnosti získat 15 hektarů z celkem 80hektarové plochy ptačího parku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.