Přihlásit

Divoká prasata jsou přemnožená, ničí pole i zahrady (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

DOMAŽLICKO
Přemnožená divoká prasata se vymykají kontrole. Ročně v Plzeňském kraji způsobují milionové škody zemědělcům, sportovním oddílům i majitelům zahrádek. Myslivci jsou na ně krátcí, prasata se totiž přestávají bát.

"Dříve na ně stačilo poslat psa, ten zaštěkal a prasata utekla. Teď už si zvykla a nebojí se. Stejně tak moc nepomáhá ani střelba do vzduchu. Pokud jsme ji použili před časem, zvířata utekla a už se na stejné místo nevrátila. A dneska? Zmizí, ale za dvě hodiny jsou zase zpátky," popisuje problém myslivec Milan Lukeš.

Pořádné vrásky přidělávají divočáci také zemědělcům. "Situace je stále horší a horší. Jenom za loňský rok se škody v Plzeňském kraji vyšplhaly na zhruba deset milionů korun. Problémy jsou hlavně na obilovinách, bramborách a kukuřici. Tu vyhrabávají, ještě když je v zemi," konstatuje předseda Krajské agrární komory pro Plzeňský kraj Jaroslav Šíma. Jediným řešením by byla změna legislativy. Zatímco mladá prasata se smějí střílet celý rok, bachyně a starší kusy pouze od 1. srpna do 31. prosince. Především zkušení myslivci navíc z etických důvodů mladá zvířata střílet odmítají. Škody by měly platit myslivci

Právě po myslivcích mohou majitelé poničených pozemků vymáhat odškodnění. Podle zákona je úhrada škod, které způsobila zvířata, na správci honitby. "U nás se to loni týkalo nějakých padesáti tisíc korun. Je to jen zlomek celkové škody. Ale zničit myslivce není žádné řešení. To už by pak prasata neměl vůbec kdo střílet," poznamenal Šíma.

Správci honitby nemívají k dispozici žádné velké finanční prostředky. V některých obcích proto místo finanční náhrady pomáhají při odstraňování škod. Za rozmnožení divočáků si z části můžeme sami

Prasata za sebou stále častěji nechávají spoušť i na Domažlicku. Zámecký park v Horšovském Týně, zahrady v Holýšově nebo pole na Vidicku. Všude tam letos přemnožení divočáci páchaly škody. "Aby se prasata přiblížila až k našim rodinným domkům, to nepamatujeme," popsal situaci jeden z obyvatel holýšovské Francouzské ulice.

Za vším podle myslivců stojí dobré klimatické podmínky a velké lány kukuřičných polí.

"Prase divoké od přírody ryje. Je pochopitelné, že lidé, hlavně zemědělci si stěžují, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že jako společnost jim dáváme výborné podmínky. Je to podobné, jako kdybychom zakládali mokřady a divili se, že přibývá komárů," říká myslivec Václav Hubata.

A jak se proti nájezdům divokých prasat třeba na zahrádky bránit? "Jediná možnost je nakoupit takzvané pachové plašiče a na dva týdny je umístit na inkriminované místo," radí majitelům polí a zahrad revírník Petr Podávka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.