Přihlásit

Průběh počasí ohrozil populace mnoha živočichů (Svobodný hlas)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Deštivý a stu

dený průběh jara postihl nejen mnoho občanů, ale také mnoho volně žijících živočichů.

U některých ptáků budou takové ztráty, že možná nebudou nahrazeny ani v několika následujících letech. Hlavním důvodem je, že zima a deště udeřily v době rozmnožování. Trpí tím hlavně hmyzožraví ptáci lovící polétavý hmyz, jako jsou rorýsi, vlaštovky, jiřičky a břehule. Ptačí rodiče nedokáží ulovit dostatek potravy a mláďata hynou hlady. Nedostatkem potravy však trpí i další hmyzožravé živočišné druhy. U savců se to týká například netopýrů.
Pro nedostatek drobných hlodavců jsou ohroženy letos, ale i následující roky stavy sov a dravců, pro které jsou základní potravou drobní hlodavci. Ztráty na drobné zvěři zaznamenají určitě i myslivci. Hlavně u mladých koroptví a bažantů totiž po promočení peří dochází k prochladnutí. Snad nejhůře jsou na tom čápi bílí, kteří téměř ve všech případech hnízdí ve volném prostoru. Někteří ornitologové se dokonce domnívají, že letos k odchovu mladých vůbec nedojde, protože na některých lokalitách už čápi hnízda opouštějí.
Katastrofické zprávy přicházejí zejména ze západní poloviny čech. Jsou nalézáni ptáci mnoha druhů jak promočení a zesláblí, tak i uhynulí. Záchranné stanice handicapovaných druhů tak budou mít určitě plno.
Pokud najdete jakkoli postiženého živočicha, informujte, prosím, záchrannou stanici Falco Dolní Týnec 36, 412 01 Litoměřice nebo volejte na číslo 416 791 114. Určitě se pokusí živočicha zachránit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.