Přihlásit

Cyklistům zůstane obora uzavřena i v létě (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Turisté si stěžují na uzavření dříve velice oblíbené Obory Fláje. Město Litvínov projednává v Lesy ČR její opětné zpřístupnění

Mostecko
Obora Fláje byla vyjma měsíců červenec a srpen veřejnosti zcela nepřístupná. Vletních měsících byla hojně navštěvovaným místem turistů a především cyklistů, kteří měli vstup povolen pouze v určenou a omezenou denní dobu. Letos se správci Flájské obory Lesy České republiky rozhodli oboru veřejnosti zcela uzavřít. A to se nelíbí turistům ani vedení města Litvínov.
"Jedná se o rozsáhlou oblast, kterou se nám v minulosti po mnoha nelehkých jednáních podařilo cyklistům otevřít. Na propagaci Krušných hor, včetně Obory Fláje, jsme postavili také strategii propagace města Litvínova a jeho okolí," říká místostarosta města Litvínov Karel Linhart, podle kterého bude mít uzavření obory negativní dopad na turistický ruch.
Lesy ČR ale již v minulosti vytvořily přeložku plotu Obory Fláje tak, aby nemohlo dojít ke kolizi v záměru provázání cyklistických tras v Krušných horách. Oficiální krušnohorské cyklistické trasy dnes tedy nevedou územím Obory Fláje. "Proto nemůže docházet k žádnému omezování cykloturistiky ani k žádnému znehodnocování propagačních kampaní zaměřených na podporu cestovního ruchu v regionu tím, že je nyní Obora Fláje pro cyklisty nepřístupná," vysvětluje mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublíka dodává, že Lesy ČR každoročně investují do mimoprodukčních funkcí lesa a zvyšování atraktivity regionu nemalé finanční prostředky.
Obora je uzavřena především kvůli zamezení kolize mezi návštěvníky lesa a chovem jelení zvěře v oboře. Dalším důvodem uzavření je i to, že v oblasti žije chráněný tetřívek obecný. V současné době probíhají jednání mezi Lesy ČR a vedením města, které se snaží o znovuobnovení povolení omezeného přístupu pro turisty a sportovce. "Stále hledáme cestu, jak se s Lesy ČR dohodnout. Nebude to nejspíš cesta jednoduchá, ale věříme, že se cyklisté příští rok opět v oboře budou míjet," uzavírá Karel Linhart.

***
PODLE ZÁKONA
Současný stav není v rozporu s platnými právními předpisy, kdy je dle lesního zákona zakázáno vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu. Tentýž právní předpis současně umožňuje zřídit oplocení lesních obor.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.