Přihlásit

U Bolatic vysvětili novou kapličku (Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BOLATICE
Pokud projíždíte mezi mysliveckou chatou Křeménky a areálem rybníků mysliveckého sdružení Bolatice, narazíte na úplně novou kapličku, která slouží k uctění památky patrona myslivců, svatého Huberta. Poslední dobou jako by se s novými kaplemi v této lokalitě roztrhl pytel. Není to totiž první podobná stavba, co zde vznikla.

Uctili patrona myslivců
Prvně se ale pojďme věnovat bolatické kapličce. Iniciátory celé stavby se stali bolatičtí myslivci. Nápad se zrodil už na začátku loňského roku. "Obdrželi jsme na ni dotaci ve výši 45 tisíc korun. Podařilo se nám ji zbudovat svépomocí," konstatovala členka mysliveckého sdružení Bolatice Šárka Blokeschová. Kaple má krásnou moderní vizáž. Hned vedle se nachází také lavička. "To kdyby sem zavítal nějaký poutník a mohl zde na chvíli spočinout," usmívala se Šárka Blokeschová. Ještě před samotným vysvěcením kaple proběhla v areálu myslivecké chaty Křeménky netradiční mše. Z kostela se tentokrát lidé přesunuli sem. Musel se zbudovat oltář a další potřebné věci. Na účast si ovšem bolatičtí myslivci rozhodně stěžovat nemohli. "Musím říct, že lidí opravdu přišlo požehnaně. Mši odsloužil kněz zdejší farnosti, otec Przemyslaw Antoni Traczyk. Přece jenom šlo o netypickou akci, která je zaujala. Měli jsme připravené i pohoštění," poznamenala dále členka mysliveckého sdružení Bolatice. To je v poslední době velice aktivní. Ještě před postavením kapličky určené svatému Hubertovi stihli místní myslivci rekonstruovat už zmíněný areál u dvou rybníků. Šárce Blokeschové jsme také položili otázku, zda slyšela něco o tom, žeby v okolních obcích někdo zbudoval podobnou kapli. "Vím, že něco takové postavili i v Šilheřovicích," zamyslela se.

V Bohuslavicích vzniklo něco podobného
Pro příklad přitom nemusela chodit až do Šilheřovic. Jen kousek odsud, v Bohuslavicích, zhruba před měsícem vysvětili kapli svatého Urbana, který je patronem zemědělců a také vinařů. Stavbu na svědomí neměl nikdo jiný než Karel Veverka. Jedná se o pokračovatele rodu Veverků, o němž se píše i v prvních zmínkách o této obci. Bohuslavičtí Veverkovi byli odpradávna známí tím, že se věnovali zemědělství. "Karel Veverka nechal kapličku vybudovat na hranici svých pozemků. Slouží to jako poděkování za zemědělskou činnost a také připomenutí, že jeho rodina se vždycky věnovala právě zemědělství," mínil bohuslavický starosta Kurt Kocián a ještě přidal několik postřehů: "Podle mého je tato kaple hodnotným dílem." Za pravdu mu rozhodně muselo dát několik desítek lidí, kteří si samotné vysvěcení nechtěli nechat ujít. Příjemná atmosféra jenom dokumentovala to, že rod Veverků je v Bohuslavicích uznávanou a respektovanou veličinou. Oproti bolatické kapli je zhotovena z lícových cihel, které se používají při stavbě historických budov. "Vybavím si například kostel v Ludgeřovicích, jenž je ze stejného materiálu. Lícové cihly jsou totiž velmi odolné a mají dlouhou životnost," uvedl ještě bohuslavický starosta Kurt Kocián. Zajímavostí je, že kaple se může pyšnit i solárním panelem, který je umístěn na jejím boku a slouží jako zdroj energie.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.