Přihlásit

Záruku na upravené trofeje dává preparátor až na 20 let (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak nejlépe uchovat podobu ulovené zvěře, se Petr Fojtík z Hluboček učí již deset let

Hlubočky
Sochařem, chirurgem i chemikem. Tímvším je z části preparátor loveckých trofejí Petr Fojtík z Hluboček na Olomoucku. Za deset let, co se této práci věnuje, už mu prošla rukama všelijaká zvířata. Dělal africké antilopy, dlouhorohého oryxe nebo leguána, na kterého jeho majitel nechtěl zapomenout. Pochlubit se může i osmnácterákem střeleným na Slovensku. Než si však před dvěma lety otevřel živnost, sbíral zkušenosti osvědčenou metodou pokus - omyl. Protože u nás není odborná literatura k dostání, začal podle knihy objednané z Ameriky, kterou mu přeložila manželka. K tomu všemu ho vedla nespokojenost s trofejí, kterou si kdysi nechal udělat. "Jako myslivec jsem slovil srnce, který se mi líbil a chtěl jsem ho mít na památku. Dal jsem ho tedy jednomu preparátorovi, ale s výsledkem jsem nebyl vůbec spokojený. Říkal jsem si, co je na tom těžkého," poznamenává s úsměvem naznačujícím, že představa to nebyla zcela přesná.
Dnes už se ovšem podle svého odhadu dokáže přiblížit živé zvěři na pětaosmdesát procent. I kvůli zachování věrnosti je připraven kdykoli vyrazit z domu ke skolené zvěři. Ideální podle něj je, když zákazník zavolá do hodiny. To samozřejmě může znamenat, že vyjede ve tři ráno, což už se mu také stalo. "Stáhneme hlavu a domluvíme se, v jaké pak bude pozici. Kůže se musí zpracovat, aby se zastavil proces zahnívání, musí se strojově očistit, dát do stabilizačních chemikálií a za mokra se natahuje na polyuretanové odlitky," vysvětluje jednatřicetiletý preparátor v dílně,kde na stěně visí rozpracovaná jelení hlava s hrudí plná fixačních špendlíků bránících sesychání. Někdy se pracuje místo polyuretanu postaru s drátěnou kostrou a dřevitou vatou. Takovou metodou jsou k vidění například lovecké trofeje na Úsově, kam si Petr Fojtík jezdí pro inspiraci, nebo různé muzejní sbírky.
Pro výsledek si může zákazník přijít po třech až čtyřech měsících, až je vše dobarvené, dotmelené a vyschnuté. Lidé, většinou myslivci a někdy sběratelé, přicházejí z celé republiky nebo Slovenska. Vyplatí se přijet i Němcům, protože u západních sousedů vychází práce draho. V Hlubočkách například přijde hlava srnce na tři až tři a půl tisíce korun.
Vydržet by trofeje měly dlouhé roky. "Záruku dávám skoro dvacet let, problém zatím nebyl. Stačí to jednou za rok oprášit a nastříkat biolitem," radí Fojtík, jak o preparáty pečovat.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.