Přihlásit

Ohaři trénovali na různé typy zkoušek v Chlumčanech (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chlumčany je obec ležící 15 kilometrů od Plzně se začátkem července stala výcvikovým střediskem mladých ohařů. V honitbě, kterou obhospodařuje Myslivecké sdružení Chlumčany se konal již 10. ročník kynologické akce, která přilákala především mladé vůdce loveckých psů.

Smyslem celé akce, kterou již tradičně vedl zkušený kynolog Jan Bezděk, byla nejen výměna zkušeností při výcviku psa - nepostradatelného pomocníka člověka v myslivecké praxi, ale i příprava psů na různé typy zkoušek, tak aby se zúčastnění stali po jejich úspěšném absolvování lovecky upotřebitelnými. Zároveň to bylo i další přátelské setkání nejen obdivovatelů ohařů, samotných vůdců, ale i rodinných příslušníků, kteří se přišli podívat na svého pejska při práci. Zajímavostí je i skutečnost, že se výcviku zúčastnila i jedna rodina ze Slovenska, čímž toto setkání dostalo i mezinárodní nádech. Plzenskenovinky.cz informoval Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Tak jak to již na těchto akcích bývá, zahájení se neobešlo bez slavnostních fanfár v podání mysliveckých trubačů, kteří svým vystoupením navodili tu správnou atmosféru. Pochvalu zaslouží i pořádající MS Chlumčany, které zajistilo nejen ubytování, stravování, ale i bohatý doprovodný program. Nutno též podotknout, že se místní honitba pro pořádání tohoto kynologického podniku úžasně hodí. Kromě zvěře se zde vyskytují i vhodné podmínky pro zkoušení jednotlivých disciplín.

Podle slov členů sdružení vidí tady mladé vůdce rádi. Starost jim však dělá hustá silniční síť, na které ročně najde smrt několik desítek kusů zvěře a stále rozvíjející průmyslová či rodinná zástavba ubírající plochu honitby. S těmito problémy se však potýkají i jinde. Každopádně lze říci, že se v honitbě ještě stále najde dostatek pochopení na to, aby se zde mohla tato akce uskutečnit i v budoucnu.

To je jistě pozitivní zprávou pro všechny milovníky a obdivovatele loveckých psů a je sympatické, že se jejich počty neustále zvyšují. Vždyť do Chlumčan se jich sjelo téměř dvě desítky. Od rána do večera bylo možné při plnění nejrůznějších disciplín obdivovat maďarské a německé krátkosrsté ohaře, české fousky, výmarské krátkosrsté ohaře, ale i další neméně zajímavá plemena loveckých psů.

Samotný výcvik byl velice pečlivě a účelně naplánován tak, aby to nejen samotné pejsky, ale i vůdce bavilo. V přestávkách se mladým vůdcům dostávalo praktických rad a pokynů, které ihned uplatňovali při praktickém výcviku. Společný výcvik ohařů byl zakončen složením neoficiální zkoušky a nejlepší ohaři a jejich vůdci byli oceněni. Je určitě dobře, že se akce podobného typu konají a že organizátoři o sobě dávají vědět. Myslivci v přírodě dělají řadu užitečných prací, ale někdy informace chybějí, dodává Pavel Moulis.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.