Přihlásit

Na mysliveckých honech na Plzeňsku policie zatím nenašla závady (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň 26. října (ČTK) - Zatím žádné pochybení nezjistili policisté v Plzeňském kraji při pravidelných podzimních kontrolách myslivců na honech. V sezoně honů se policisté už několik let zaměřují na kontroly dokladů ke zbraním a na to, zda myslivci nepili alkohol. Letos zatím zkontrolovali na jedenácti honech 109 lidí a stejný počet zbraní, vše bylo v pořádku. Ani při loňských kontrolách mnoho přestupků u myslivců neodhalili, informovala dnes ČTK policejní mluvčí Ivana Telekešová. Kontroly honů budou pokračovat.

V minulém roce policisté zkontrolovali 80 honů, při kterých zkontrolovali 676 myslivců a 600 zbraní. "Jeden hříšník byl v době konání honu pod vlivem alkoholu, druhý přestupce policistům na jejich výzvu nepředložil průkaz zbraně," uvedla mluvčí.

Všichni účastníci honů musí policistům při kontrole předložit zbrojní průkaz, průkaz zbraně a lovecký lístek, ověřuje se také oprávnění a další povinnosti myslivců. "Policisté kontrolují například, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, jakým způsobem do místa honu přepravují zbraně, dobu platnosti zbrojního průkazu nebo technický stav zbraně," vyjmenovala Telekešová.

Při porušení zákonných povinností hrozí provinilcům sankce až do 50.000 korun. Pokud kontrola u myslivce zjistí požití alkoholu nebo jiné návykové látky, hrozí mu pokuta a policisté mu mohou zároveň zadržet zbraň. Při opakovaném porušování může přijít i o zbrojní průkaz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.