Přihlásit

Monitoring kamzíků (ČRo Olomouc)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hanka PÍSKOVÁ, moderátorka

Posloucháte Český rozhlas Olomouc. Pokračuje Týden v našem kraji a my se vydáváme do Jeseníků. Kamzíky v Jeseníkách sledují fotopasti, které v nejcennějších partiích pohoří nechali instalovat ochranáři přírody. Chtějí tak zjistit, zda jsou kamzíci jediní, kteří okusují nejvzácnější a kriticky ohrožené rostliny. Pokud se to prokáže, budou se snažit nepůvodní zvířata z místa vytlačit. Sdružení Jesenický kamzík věří v opak. O detaily se zajímala Andrea Švubová.

Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka

Fotopasti, to není hit letošního roku. Ochranáři přírody si ale první čtyři kousky na monitoring kamzíků mohli dovolit až letos. Fotopast má několik čidel a reaguje na pohyb, pak spouští fotoaparát. Může pořídit záznam i automaticky v zadaných periodách.  Kde zařízení jsou, to Jindřich Chlapek ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky tají.

Jiří CHLAPEK

Ta obava z toho, že by se fotopasti ztratily, je poměrně velká, proto bych lokalitu nerad specifikoval.

Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka

Snímky stahují ochranáři asi po týdnech a fotopasti postupně přemisťují. Pohyb zvířat sledují v nejexponovanějších a skalních terénech.

Jiří CHLAPEK

Smyslem toho by bylo ověřit frekvenci přítomnosti kamzíka v kritických lokalitách. Zda se jedná skutečně pouze o kamzíka a nedostává se třeba na některá místa například i jelení zvěř, eventuálně srnčí. Mohli bychom tak jednoznačně definovat vliv kamzíka na kriticky ohrožené druhy rostlin.

Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka

S instalací fotopastí souhlasilo i občanské sdružení, které bojuje za záchranu kamzíka horského v Jeseníkách. V současné době žije v pohoří asi 260 kusů zvířat. Členové organizace jsou ale přesvědčeni, že není jediným škůdcem. Podle jednoho z nich, Jaromíra Latnera, není nutné kamzíky jakkoliv zastrašovat a vypuzovat.

Jaromír LATNER

Jde nám o tom, aby se všechno nesvádělo jen na kamzíky, poněvadž to je postaveno individuálně. Jde nám o to zdokumentovat, a to jsou vlastně ty fotopastě, kolik kamzičí zvěře se v této lokalitě pohybuje.

Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka

Vyhodnocení záznamu z fotopastí nebude snadné. A zabere ochranářům přírody hodně času. Pokud se ale prokáže jejich domněnka, chtěli by kamzíka z nejcennějších partií vytlačit.

Jiří CHLAPEK

Nabízí se opatření, asi takové nejelegantnější je rušení zvukovým efektem, třeba i střelbou v kritickém období, kdy se tam kamzíci nejvíce vyskytují. Uvažovali jsme nad variantou pachových ohradníků, což se používá dneska docela často kolem cest. To je takové opatření, které by mělo ta zvířata nějakým způsobem znervóznit a znejistět a potom jsou mnohem citlivější a vnímavější vůči jakémukoliv rušení a necítí se tam komfortně a nebudou se tam třeba tolik zdržovat v tom území. Takže těch variant až po eventuální odstřel kamzíka, což taky tomu zbytku té místní populace nedodá určitě na klidu, takže těch variant je několik a budeme hledat ta řešení.

Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka

Nejefektivnější by bylo oplocení, myslí si Jaromír Latner. Jenže je to zároveň řešení nereálné. Celou lokalitu by to znehodnotilo.

Jaromír LATNER

My jsme přesvědčeni o tom, že úplné vyloučení kamzíka z Velké kotliny je zbytečné. Škody, které způsobí, jako ostatně každé zvíře způsobí škodu nějakou, když se někde dostane, budou natolik únosné nebo budou natolik malé, že nebudou vadit.

Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka

Fotopasti instalovali ochranáři záměrně teď před kamzičí říjí, aby zachytili celý její průběh, zvířata jsou totiž nejaktivnější. Na zimu se výzkum přeruší. Má ale pokračovat i v dalších sezonách.  Andrea Švubová, Jeseníky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.