Přihlásit

Teplé babí léto přeje v metropoli živočichům, rozmnožil se jezevec a začaly řádit kuny (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha – Spatřit vzácného jezevce už není taková rarita jako v minulosti. Je už k vidění například na okrajových částech Prahy, informuje Petr Stýblo z Domu ochránců přírody. Podle ochranářů se zvedla populace jezevců díky přizpůsobivosti na přítomnost lidí, takže se vyloženě plaše neskrývá a potravu nevyhledává pouze v noci. Dokladem toho je sklad kulis Národního divadla, kde spadla zaměstnancům kulisa, pod níž se ozval krátký zvířecí nářek. Překvapení kulisáci spatřili pod dekorací mrtvé zvíře, které nikdo z nich neznal. Až v zoologickém ústavu Karlovy university zjistili, že se jedná o jezevce.

Do metropole se dostal nejspíš z Krčského lesa. Při pitvě bylo zjištěno, že uhynulý jedinec byl ve výborném stavu, doslova obalen tukem. Žaludek mrtvého zvířete obsahoval zbytky potkanů, kteří jej zřejmě do centra Prahy přilákali. Současné počasí lámající teplotní rekordy přeje především opozdilcům ze zvířecí říše, kteří si ještě nestačili vytvořit patřičné tukové zásoby na přežití zimy. „Jsou to hlavně ježci. Množí se i hlášení o přítomnosti kuny skalní,” sdělil Petr Stýblo s tím, že lidé nemají panikařit. „Jsou velmi hravé, a samozřejmě že taky především lovci,” doplnil ochránce přírody s tím, že především motoristům mohou způsobit problémy. Kuna má totiž zálibu v hryzání kabelových částí motoru. „Nikdo ale neví proč,” dodal Petr Stýblo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.