Přihlásit

Zvířecí koridor oživí stromy (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jablunkov – Na rozlehlé louce mezi Jablunkovem a Mosty u Jablunkova začala výsadba stromů a keřů ve zvířecím koridoru. První jabloně, duby a buky zde vysadili místní obyvatelé a dobrovolníci společně s Hnutím Duha. Projekt se líbí i městu, které zde před lety chtělo vybudovat průmyslovou zónu.

Hnutí Duha upozorňuje, že se jedná o jediný nezastavěný pás krajiny mezi Moravskoslezskými a Slezskými Beskydami. Biokoridor je podle ekologů důležitý pro migraci velkých savců mezi těmito pohořími a v širší oblasti propojuje české, slovenské a polské Karpaty.

Rozlehlý pozemek bez zeleně však může některé druhy zvířat odrazovat od průchodu. Hnutí Duha Olomouc proto vypracovalo projekt, který počítá s výsadbou stromořadí a remízků. Skupinky stromů a keřů pak zvířata snadněji navedou na bezpečnou cestu přes zastavěné údolí a rušnou silnici, a poskytnou jim nové úkryty. Na louce jsou už vysazeny stovky stromů, do jara by jich mělo být více než sedm tisíc.

Místní mají radost

Pomohl třeba 44letý Josef Bocek. „Bydlím kousek odtud,na této louce vídávám i srnky. Mám zájem, aby tu byly ty stromy zasazeny, aby tady něco rostlo. Určitě to pomůže i těm zvířatům,” pravil. Jeho soused Vít Kobielusz přišel s pětiletou dcerou Emou. „To víte, že každá zelená věc navíc pomůže. Každý strom navíc je dobrý,” konstatoval 31letý Jablunkovan. Míní, že výsadba časem „pomůže i s větrem”, který je v této lokalitě opravdu silný a často znemožňuje dětem hrát si na zahradě. „Hnutí Duha podporuje návrat velkých šelem, zdravou a pestrou krajinu plnou zeleně. Těší nás podpora města Jablunkova, zájem místních obyvatel, dobrovolníků i myslivců,” shrnul Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc. Autor návrhu výsadby Jan Klečka upřesnil, že jde o první z několika chystaných výsadeb v biokoridoru napříč údolím. „Osazované plochy nejsou velké, přesto mění staletí trvající tradici zemědělského využití území,” konstatoval s tím, že bez pochopení vlastníků pozemků a zemědělců by to nebylo možné. Vůbec první strom, místní odrůdu jabloně, zasadil Petr Sagitarius z Jablunkova. „I když město mělo původně s tímto prostorem trochu jiné plány, současný projekt podporujeme,” poznamenal.

Trable s obchvatem

Podle Kamila Turka, předsedy mysliveckého sdružení Gírová, dřívější nekontrolovaná výstavba silně omezila pohyb zvěře v krajině. A přispěl k tomu i obchvat, na kterém ročně umírá 30 až 40 kusů srnčí zvěře. „Pevně věříme, že projekt výsadby dřevin přinese zlepšení této situace,” říká Turek.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.