Přihlásit

Svatohubertské slavnosti na Loučeni nabídnou přehlídku loveckých psů i troubenou mši (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Hubert je odjakživa považován za patrona myslivců, zobrazován bývá vždy po boku jelena se zlatým křížem. Tento světec je tradičně také patronem Svatohubertských slavností, jež se letos uskuteční již počtvrté v první listopadový víkend na zámku Loučeň.

Oblíbený svátek myslivosti je na zámku Loučeň ve dnech 2. a 3. listopadu oslavován také letos. Tentokrát láká takřka kompletní přehlídkou jednotlivých typů loveckých psů. Kdo se při minulých ročnících těšil z přítomnosti loveckých psů, měl by navštívit Svatohubertské slavnosti v tomto roce ještě jednou.

„Tentokrát se objeví hned několik typů a plemen loveckých psů. Sobota je vyhrazena pro slídiče, mezi nimiž vyniká irský setr, nebo gordon setr, v neděli pak bude den ohařů, mezi nimiž zaujímá hlavní roli čistě domácí plemeno, totiž český fousek,” uvedl Vratislav Zákoutský, vedoucí infocentra zámku Loučeň, který jako náruživý myslivec dává program loučeňských Svatohubertských slavností každoročně dohromady.

Pokud to majitelům psů čas na podzim, kdy je tradiční čas honů, jen trochu dovolí, uvidí návštěvníci zámku Loučeň během Svatohubertských slavností také rychlé honiče.

Jako už každoročně budou i letos patřit ke koloritu Svatohubertských slavností sokolníci a trubači. Právě trubači se v sobotu od 15 hodin postarají o vrcholný zážitek slavností, totiž troubenou Svatohubertskou mši v barokním zámeckém kostele Nanebevzetí P. Marie.

„Připomínáme, že Svatohubertská mše je atraktivní podívanou i pro nevěřící,” podotkl manažer zámku Loučeň Jiří Senohrábek.

Návštěvníci zámku jistě ocení i tu skutečnost, že v sobotu i v neděli se platí běžné vstupné. „Příplatky k obvyklému vstupnému, které vybíráme při zámeckých slavnostech, během obou dnů Svatohubertských slavností zcela odpadají,” dodal Jiří Senohrábek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.