Přihlásit

Jak na bažanty. V Luhách mají praxi už od 17. století (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LUHY „Vypusťte psy!” volá po zhruba půlhodině střelby vrchní lovčí Petr Apoštol. Na dvacet retrívrů, labradorů, ohařů i pár jezevčíků čeká mezi stromy a houštím na kořist. Na panství Kinský dal Borgo u Kněžiček na hranici Středočeského a Hradeckého kraje začala lovecká sezona bažantů.

Než se psi a následně jejich majitelé k úlovkům dostanou, chce to pořádnou dávku trpělivosti. „Pěšák,” povzdechne si jeden z lovců, když vidí prvního barevného bažanta s bílým límečkem kolem krku. Pták se však rozhodl mýtinu přeběhnout, a ne přeletět.

Jakmile by se bažant vznesl do rozumné výšky, jeden z obratných myslivců by ho výstřelem navždycky přitáhl k zemi. Pak už to však jde ráz na ráz. Z leče, kterou zahájil Apoštol před pár desítkami minut, tak nakonec vzešlo 356 bažantů. Kinští spravují nejen bažantnici Luhy, ale také nedalekou oboru Kněžičky a sedm lesních honiteb téměř nepřetržitě od začátku 17. století. Z Kněžiček pocházejí i vzácní bílí jeleni, které chovají v Žehušicích.

V bažantnicích bude živo až do konce ledna, kdy tam sezona bažantů končí. Myslivci mají rušno téměř celoročně, právě na podzim je ale lovné zvěře zdaleka nejvíc. Od kachen přes zajíce a kuny až po jeleny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.