Přihlásit

Bažantů je málo. V Kojetíně je lovit nebudou (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Katastrofálně málo bažantů zaznamenávají nimrodi v Kojetíně. Zatímco v jiných letech jich průměrně kolem dvou set ulovili, letos zřejmě nechají všechny naživu. "Na jaře to vypadalo ještě slibně. Deštivý červen ale poznamenal nízkou snůšku, na malém počtu bažantů se podepsali i dravci a predátoři," vysvětlil Pavel Hönig z Mysliveckého sdružení Morava Kojetín. Srpen a září, kdy se mohla ještě nová mláďata vylíhnout, pak hodnotí jako velmi slabý. Z listopadových lovů na bažantí kohouty ve volné přírodě tak nebude nic. Kojetínské sdružení je přitom jedním z mála na Přerovsku, které se na ně ještě soustředí. "Musíme vždy uvažovat tak, abychom nezasáhli do kmenových stavů, což by nyní hrozilo," uvedl předseda sdružení Hönig. Loňský rok byl oproti letošnímu nesrovnatelně lepší. Za nejhorší přitom Pavel Hönig považuje dvě sezony po velkých povodních v letech 1997 a 1998. "Uvidíme, jak se situace s bažanty vyvine ještě v prosinci," řekl.
Lepší by to mohlo být se zajíci, kteří se v okolí Kojetína vyskytují."Na velké hony to ale letos rozhodně nevypadá. Předpokládám, že uděláme tak dva až tři malé hony," přiblížil Pavel Hönig.
Ve většině revírů se listopadové soboty nesou ve znamení společných lovů. Nimrodi v níže položených polních honitbách začínají hony na bažanty a zajíce, v lesních honitbách organizují myslivci zejména společné lovy na černou zvěř, jež považují za svátky a odměnuza celoroční práci a péči o zvěř.
Kojetínští myslivci mají honitbu na 1520 hektarech. "Černé zvěře v našem revíru rovněž mnoho nenajdete, neboť nemáme lesy. Kolem železniční trati a silnice se ale vyskytuje srnčí zvěř, která ohrožuje v těchto dnech jednak dopravu, a také působí značné škody zemědělcům," přiblížil dále Pavel Hönig. Vdobě od října do konce prosince se proto kojetínské sdružení soustředí rovněž na lov srnčí zvěře, které za rok skolí kolem patnácti kusů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.