Přihlásit

Kormoráni způsobují milionové ztráty (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O několik stovek kilogramů ryb přijdou každoročně nejen rybáři na Chebsku. Prostředky proti opeřencům selhávají

Karlovarský kraj
Kormorána velkého někteří obdivují jako chráněného dravce, pro rybáře je opeřenec spíše katastrofa. Každoročně dokáže spořádat několik set kilogramů ryb a způsobit tak mnohamilionové ztráty. Ačkoliv se rybáři snaží proti němu všemožně bránit, jejich snahy bývají mnohdy marné.
"Boj s těmito opeřenci je jako boj s větrnými mlýny," posteskl si jednatel Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek. "Odstřel přemnožených ptáků nám nyní ztěžují obce s rozšířenou působností. Pokud o odstřelu rozhodoval kraj, většinou našim žádostem vyhověl. Nyní má však každý úředník dané obce k odstřelu těchto dravců jiný přístup," dodal Mašek s tím, že tito opeřenci dokáží ročně spořádat stovky kilogramů ryb.
Dalším zádrhelem je, že některé z ryb kormoráni ani nezabijí hned, ale jen ji poraní a ryba následně nato uhyne. Finanční ztráty dosahují horentních sum.
"Začněme u minimálního čísla 10 000 kormoránů, kdy každý ročně sní 100 kilogramů ryb. Dostaneme se na hodnotu milionu kilogramů ryb," vypočítal předseda Českého rybářského svazu Cheb Václav Voříšek. "Když vezmeme v potaz, že kilo ryb vyjde na 70 korun, finančně vyjádřená škoda je nejméně 70 milionů korun za jednu zimu," dodal předseda.
"Kormorán velký není dle zákona o myslivosti zvěří, kterou lze obhospodařovat lovem," konstatoval Voříšek. "Podle evropské směrnice o ptácích a následně i našeho zákona o ochraně přírody a krajiny k jeho lovu musí úřady vydat výjimku," podotkl předseda Voříšek.
Výjimku obvykle úřady vydávají pro odstřel tažných kormoránů, kteří na našem území nehnízdí, ale pouze v pro ně příznivějších klimatických podmínkách u nás přečkávají zimu. Podle odborníků navíc plašení těchto opeřenců, ke kterému dochází například i v okolí rybníku Amerika ve Františkových Lázních, není stoprocentním řešením.
"Kormorán velký musí v zimě denně sežrat půl kila ryb, jinak umře hlady," zdůraznil Václav Voříšek. "Vyplašíme li jej na jedné lokalitě, operativně se přesune jinam," dodal Voříšek. Jak ještě dále snížit počty těchto dravců? Likvidací hnízda. To je však podle odborníků náročné.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.