Přihlásit

O víkendu proběhne první školení vlčích hlídek (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Také letos v zimě vyrazí dobrovolníci do Beskyd chránit zdejší ohrožené velké šelmy. Takzvané vlčí hlídky organizované Hnutím DUHA jednak zaznamenávají výskyt vlka, rysa a medvěda, ale všímají si také případných nelegálních návnad, které mohou pro tato vzácná zvířata znamenat ohrožení. Dobrovolníci tak šlapou na paty pytlákům, kteří jsou pro šelmy největší hrozbou.
Letošní sezonu vlčích hlídek zahájí úvodní školení, kde se noví zájemci o zapojení dozvědí vše potřebné pro monitoring těchto zvířat. První seminář se uskuteční o nadcházejícím víkendu na Morávce v Beskydech, o čtrnáct dní později proběhne obdobná akce v Huslenkách na Valašsku. Zájemci se mohou hlásit na adrese vlci.hlidky@hnutiduha. cz, stále je ještě několik volných míst. "Na úvodní školení vlčích hlídek jsou připraveny přednášky a diskuse například se zooložkou Danou Bartošovou ze Správy CHKO Beskydy, se šéfem a zoologem národního parku Malá Fatra Michalem Kalašem a praktická část přímo v terénu s koordinátory monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA. Zhruba padesátka nových dobrovolníků tak získá nejen znalosti o životě vlků, rysů a medvědů, ale naučí se také základy stopování a pohybu v terénu. Program obohatí promítání filmů a videosekvencí z fotopastí zachycující přirozené chování velkých šelem. Letos se navíc mapované území rozšíří také o Jeseníky," řekl Miroslav Kutal, koordinátor beskydského projektu ochrany velkých šelem z Hnutí DUHA. Jen v průběhu loňské sezony se za velkými šelmami vydalo do Beskyd a Javorníků více než 150 dobrovolníků, kteří v terénu strávili přes tři sta dní. Na základě všech zjištění následně Hnutí DUHA sestavilo unikátní on­line mapovou aplikaci na mapa.selmy.cz. V ní jsou shrnuty poznatky o výskytu, ale také o ohrožení vlka, rysa a medvěda na slovenskočeském pomezí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.