Přihlásit

Mší v lese si připomněli patrona myslivců (Znojemské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vranov nad Dyjí
Sychravé počasí i spadané listí ze stromů dodává v lese nad vranovským zámkem chystanému obřadu tu správnou atmosféru. U místní Kaple Panny Marie Ochranitelky Maria Schütz se v sobotu před jedenáctou shromažďují desítky lidí, převažují lesáci a myslivci s rodinami.
Před kaplí usedají na lavice, přichází vranovský kněz Marek Dunda, zní lesní rohy. Vše začíná. "Dovolte, abych vás přivítal na druhé Svatohubertské mši sloužené za živé a zesnulé lesníky a myslivce," pronesl k přítomným lesní správce ze Znojma Roman Křivánek.
Poté již otec Marek zahajuje slavnostní mši. "Dnes se lidé vypravují na hřbitovy a pamatují na zemřelé. My chceme při této mši svaté pamatovat na ty, kteří měli vztah k myslivosti," pronáší k přítomným. Otec Marek připomíná, že jde již o druhou takovou mši.
"Jsem potěšen, že tato Svatohubertská mše svatá může letos opět být, takové dobré dílo může existovat, jen pokud se najde pár lidí, kteří jsou ochotni jít za dobrým nápadem a něco tomu obětovat. Všem těm chci poděkovat," říká vranovský kněz v úvodu mše. Tu pak co chvíli zpestřují zvučnými tóny Lukovští trubači i přítomný Želetavský smíšený pěvecký sbor.
Druhou Svatohubertskou mši uspořádaly v lese nad vranovským zámkem pracovníci Lesů ČR, vranovský městys, Fatym Vranov a Myslivecké sdružení Vranov. I letos přinesli lesáci a myslivci k tamní kapli své dary. Mše se totiž celebruje i k poctě sv. Huberta, tohoto patrona myslivců a lesníků. Na připraveném stolku se tak v obležení větviček ocitá ulovený bažant, divoká kachna, kapr i mísa s hrozny. Myslivecké dary upoutaly pozornost zejména dětí, které si je se zájmem prohlížely.
"A kde chytili toho kapříka, tady přece žádný rybníček není?" ptá se zvědavě malá holčička své maminky. "Ale vždyť je tady nedaleko rybník, který nedávno vylovili, tak asi je odtud," odhaduje žena jednoho z myslivců.
Těch se v místě sešla celá řada a kromě svých rodin nezapomněli ani na své čtyřnohé pomocníky. Po mši se pak společně vydali na ukázky výcviku loveckých psů.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.