Přihlásit

Myslivci vyrážejí na hony. Některé musejí ale rušit (Nové Přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco vloni ulovili na Přerovsku tisíce zajíců a bažantů, letos zaznamenávají u drobné zvěře výrazný pokles

Přerovsko
Listopadové soboty jsou u myslivců ve znamení honů. Vyrážejí společně na průzkumy, aby zjistili, zda vůbec bude co lovit. Bažantů a zajíců je letos málo. Aby nimrodi nezasáhli do kmenových stavů, musejí některé hony dokonce rušit.
Ze 112 honů, které mají na Přerovsku myslivci v plánu, se jich několik vůbec neuskuteční. Bažanty a zajíce mají přitom lovit až do konce prosince.
"V plánu je zatím 1610 zajíců a 3528 bažantů, z toho jich je 2780 uměle odchovaných a vypuštěných," uvedl v číslech Marek Herman z odboru vodního hospodářství a zemědělství přerovského magistrátu. Magistrát města Přerova je přitom orgán státní správy myslivosti, který je věcně a místně příslušný k řízení myslivosti v rámci pětatřiceti honiteb.
"Ty tvoří celkem 35 tisíc hektarů honebních pozemků. Nejvíc máme zemědělské půdy. Celkem 28 a půl tisíc hektarů," uvedl Marek Herman.

Nenaplní ani plánovaný počet
Zatímco vloni ulovili nimrodi na Přerovsku více než 1800 zajíců a čtyři a půl tisíce bažantů, letos zaznamenávají u drobné zvěře výrazný pokles.
"Hony se ruší, takže očekáváme, že se nenaplní ani plánovaný počet," prozradil Marek Herman s tím, že už nyní zrušilo po jednom honu šest mysliveckých sdružení, jedno sdružení dokonce všechny hony. Po prvních průzkumech zaznamenávají pokles zejména u bažantů. Máme málo - hlásí zejména z Tovačovska a Kojetínska. Letošní myslivecký rok, který začíná vždy v dubnu a končí v březnu, byl plodný na extrémní výkyvy počasí.
"Konec zimy poznamenal rekordní počet mrazivých dnů, což se projevilo na úhynu mladých zajíců, kteří se v těchto dnech rodí. Květnové a červnové srážky zase negativně ovlivnily počty spárkaté zvěře," připomněl Marek Herman.

Neberte psy do lesa!
V době honů by měli být obezřetní lidé, kteří si vyjdou o víkendech do přírody. Jak se chovat a čeho se vyvarovat? "Rozhodně by neměli chodit do míst, odkud slyší výstřely. Mohli by přijít do ohrožení života," řekl Marek Herman. Některá sdružení vyvěšují varování pro veřejnost. Místa a termíny honů ale mohou lidé snadno zjistit i přímo na magistrátu. Riziko hrozí rovněž při procházkách se psy, kteří jsou běžně zvyklí poslouchat na povely.
"Při střelbě může pes reagovat nepředvídatelně a pak se dostat do rány anebo do konfliktu s loveckými psy, kterých je při honech vždy hned několik. Na první tři střelce připadá minimálně jeden," dodal Marek Herman.
Listopad považují myslivci za počátek doby nouze. Po sklizni se pro zvěř výrazně mění biotop. Půda bez krytiny a porostu si mnohdy vynutí i drobnější migrace.
"Říkáme tomu agrární poušť. Zvěř hledá obživu v remízcích, lesích, migruje za vodou a tam, kde je přirozená potrava. Kromě honů tak začíná i naše povinnost o zvěř pečovat a krmit ji," uzavřel Marek Herman.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.