Přihlásit

Policie preventivně kontroluje hony. Má to význam (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRAJ VYSOČINA
Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina dohled nad konáním honů. Letošní kontroly začaly v září. Policisté se zaměřili na lovy kachen. Při kontrolách lovu kachen na tahu jsme zatím nezjistili žádný nedostatek.

V kontrolách honů budou policisté pokračovat také v dalších měsících letošního roku. "Dohled nad konáním honů budeme provádět až do konce letošního roku. Lovy kachen na tahu máme zatím na různých místech Kraje Vysočina nahlášené do konce října," uvedla vrchní komisařka oddělení dohledu a dozoru odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál kpt. Bc. Věra Kazatelová, DiS.

CO SE KONTROLUJE
Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový stav zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.
"Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva", doplnila kpt. Bc. Věra Kazatelová.

ANI KAPKU
U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V loňském roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V případě, že bychom u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu nebo protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.
Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti dle zákona o zbraních.

TRAGÉDIE NA HONU
V loňském roce došlo při honech v Kraji Vysočina ke dvěma poraněním. K prvnímu případu došlo v katastru obce Zašovice na Třebíčsku. V sobotu 17. listopadu 2012 krátce po deváté hodině byl na honu zraněn pětasedmdesátiletý muž - účastník honu. Jednalo se o střelné poranění, se kterým musel být muž převezen do nemocnice v Třebíči, kde po několika hodinách na následky zranění zemřel. Na místo vyjeli kriminalisté, kteří prověřovali všechny okolností, za kterých ke smrtelnému poranění došlo. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti a byly vyžádány znalecké posudky a odborné expertízy z oboru balistiky. Po rozsáhlém prověřování bylo v březnu letošního roku zahájeno trestní stíhání jednasedmdesátiletého muže, a to pro přečin usmrcení z nedbalosti. Trestní stíhání v květnu letošního roku podmíněně zastavil státní zástupce.
Druhý případ se stal při honu 24. listopadu 2012 kolem třinácté hodiny odpoledne v katastru obce Pucov na Třebíčsku. Při výstřelu z legálně držené zbraně, jednalo se o kulobrokovou kozlici, byl poraněn v obličeji šestadvacetiletý myslivec. Při prověřování okolností případu policisté zjistili, že při výstřelu došlo k roztržení závěru zbraně a následně k poranění střelce. Vzhledem k tomu, že v průběhu prověřování nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání ze strany držitele zbraně, věc byla v souladu s ustanovením trestního řádu odložena.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.