Přihlásit

Prasečí teror nekončí. Obec ale získala povolení k odstřelu (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královské Poříčí
Obyvatelé Královského Poříčí na Sokolovsku i nadále bojují s invazí divokých prasat. Hladová selata už si na přítomnost lidí zvykla a neváhají ničit obecní pozemky třeba i v okolí hlavní silnice. Soukromníkům vnikají do zahrad a opakovaně způsobují těžko napravitelné škody.
Jejich řádění by ale mělo brzy konečně skončit. Obci se podařilo získat povolení pro odstřel černé zvěře a přislíbila podniknout patřičné kroky co nejdříve.
"Letos už jsem s prasaty měl opakovaně problémy. Kolem plotu mojí zahrady procházejí prakticky denně. Když se jim naposled podařilo vniknout dovnitř, spoušť, kterou nadělala, jsem s vypětím všech sil likvidoval tři měsíce," hořekuje Josef Neděla.
V Královském Poříčí vlastní zahrádku s chatou, kde s oblibou pobývá. "Rozhodl jsem se tedy pro instalaci takzvaných kari sítí po obvodu celé zahrady. Jedná se o pevně ukotvené kovové sítě, původně určené do betonu. Myslel jsem si, že projít skrz ně je pro prasata nemožné. To jsem se ale spletl," popisuje Neděla.
V neděli v noci ho probudilo psí štěkání, a když vyšel z chaty, zjistil, že se prasata přes sítě dostala dovnitř. "Kdybych je nevyplašil, mám ze zahrady zase oraniště. To už bych byl zralý na odstřel já," zlobí se důchodce.

Prasata systematicky ničí i veřejná prostranství
Řádění prasat ho trápilo natolik, že na Odboru životního prostředí Městského úřadu v Sokolově zažádal o povolení odstřelu černé zvěře. Současně žádost podala i obec Královské Poříčí. Prasata totiž systematicky ničí i veřejná prostranství, a to nejen v blízkosti bývalého fotbalového hřiště, ale třeba i u hlavní silnice. Ovšem zatímco Josef Neděla obdržel kladné vyřízení žádosti už více než před třemi týdny, ke starostovi dorazilo až v pátek ráno.
"Okamžitě jsem se na příslušném odboru vzdal práva na odvolání k rozhodnutí, a pokud totéž učiní i pan Neděla, budeme moci pověřit myslivce prakticky okamžitě," uvedl starosta Královského Poříčí Michal Skýba. "Předběžně už jsem s jedním domluvený. Nejsem rád, že všechno tak trvá, pana Nedělu jsem ale srozuměl s tím, že vyřízení povolení není záležitost jednoho týdne. Soukromý majetek si navíc občané musí zabezpečit sami," vysvětluje Skýba.

Noční střelba je velmi nebezpečná záležitost
Sám Neděla už s prosbou o odstřel kontaktoval místního myslivce Oldřicha Kounovského. Pozemky obce ale spadají do kompetence Honebního společenstva Nové Sedlo, jehož Kounovský není členem. "Bohužel v tomto případě sotva mohu někomu pomoct. Prasata už ohrožují i můj pozemek, kdyby se tam dostala, byla by to obrovská ostuda. Moc nerozumím, proč na základě doručeného povolení nezačali kolegové jednat," krčí Kounovský rameny.
Miroslav Pomichal z Honebního společenstva Nové Sedlo ale tvrdí, že povolení zatím neviděl. "Možná že už ho mám na poště. Dřív než ho budu mít v ruce, určitě střílet nemůžeme. I tak ale noční střelbu v obci považuji za velmi nebezpečnou záležitost. To musí každý myslivec posoudit, jestli to za to stojí," uzavřel Pomichal."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.