Přihlásit

Majitelé lesů a myslivci dostanou za povodně 28 milionů Kč (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 13. listopadu (ČTK)
Vlastníci lesů a myslivci dostanou jako kompenzaci za škody způsobené červnovými povodněmi 28 milionů korun. Vlastníci lesů, subjekty zabývající se pěstováním sadebního materiálu a lesních dřevin a uživatelé honiteb mohou o peníze žádat Agentury pro zemědělství a venkov ministerstva zemědělství do 22. listopadu. Informovalo o tom dnes ministerstvo zemědělství (MZe).

"Bezprostředně poté, co Evropská komise oznámila schválení našeho návrhu na kompenzaci škod v lesním hospodářství a myslivosti, jsem podepsal podmínky, za kterých bude dotace poskytována," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Prioritou podle něj je, aby po poměrně dlouhém notifikačním procesu u Evropské komise dostali žadatelé peníze co nejrychleji.

Evropská komise podle Tomana ještě projednává český návrh na odškodnění tuzemským rybářům ve výši 50 milionů korun. Brusel Česku již povolil poskytnutí až 685 milionů korun zemědělcům. Peníze mají na účty farmářů jít zhruba v polovině listopadu. O finanční náhradu zažádalo Agenturu pro zemědělství a venkov 727 zemědělců.

Celkové škody, které voda napáchala na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku, ministerstvo vyčíslilo na 3,28 miliardy korun.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.