Přihlásit

Při honu padlo 18 divočáků a zahynuli dva psi (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Puclice
Že může mít myslivecký hon i své stinné stránky, se přesvědčili pucličtí myslivci. Byl jsem přítomen honu na černou zvěř, takže mohu nestranně konstatovat, že těch světlých stránek bylo rozhodně více.
Po nezbytných, ale důležitých formalitách začal kolem osmé hodiny ráno nástup všech přítomných myslivců a honců. K nástupu zavelel troubením na borlici mysliveckou znělku Vítání myslivecký host Miloš Čepička z MS Milavče a úspěšně a velmi hezky mu na další borlici sekundovala teprve osmiletá slečna Kateřinka Blažková - dcera hospodáře místního sdružení.
Po znělce se ujali slova zdejší předseda Kamil Kaas a hospodář Karel Blažek Všem účastníkům popřáli úspěšný lov a připomněli, co se bude lovit. Nezapomněli zdůraznit bezpečnost při lovu.
Pak už se vyrazilo do terénu. Celý den bylo na co se dívat, zážitků bylo také dost, počasí celkem ušlo a nálada byla výborná. Velmi příjemné bylo občerstvení, které na všechny čekalo přímo v terénu. Tak jsme si všichni pochutnali na opékaných klobáskách, nealko pivu, kávě a výborných koláčích.
Naháňka trvala do pozdního odpoledne a konec oznámila již zmíněná dvojice trubačů. Všichni jsme nastoupili před ulovenou zvěř a vzdali jí poslední hold. Uloveno bylo celkem 18 kusů černé zvěře. Výsledkem lovu se tedy podařilo, kromě jiného, alespoň částečně napomoci ke zmírnění škod, které tato černá zvěř každoročně páchá na plodinách našich zemědělců. Předseda s hospodářem poděkovali všem za úspěšný lov, a především za dodržování všech zásad bezproblémového průběhu. V úplném závěru byli vyhlášeni nejlepší střelci.
To byla ta světlá stránka honu. Celý pěkný den a úspěšný lov byl narušen právě tou stinnou stránkou.
Vprůběhu lovu přišli o svůj život dva naši čtyřnozí kamarádi. Život je stála odvaha, s níž se statečně postavili na odpor vyspělým kňourům.
Bohužel, i takové konce lov přináší. Smutní byli všichni myslivci, ale především majitelé odvážných psů Václav Khas a Michal Vajnagy, jejichž práce, výchova přišly vniveč. To byl poněkud smutný konec a skvrna na celém jinak úspěšném dni.
Proto alespoň ještě takto díky a povzbuzení pro majitele uhynulých psů, bez jejichž pomoci by asi závěrečné účtování nebylo tak úspěšné a hon by byl nepoměrně složitější. Tak ať se vám tam, naši věrní kamarádi, v tom zvířecím nebíčku pěkně odpočívá.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.