Přihlásit

Zvěřinu do tomboly myslivci získají lovem. Bažanty si ale koupí (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doba honů vrcholí. Některé ulovené kousky skončí v tombolách plesů.

Jihlavsko
Noční šichty na posedech, hony a obchůzky lesů. To je v těchto týdnech prakticky denní chleba myslivců z aktivních sdružení po celém Jihlavsku. Blíží se totiž oblíbené Poslední leče a myslivecké plesy, do kterých je třeba zajistit zvěřinovou tombolu. Většina z oslovených sdružení tombolu zajišťuje vlastními silami, i když připouští, že si některé kousky musí koupit. V jejich honitbách totiž nejsou například bažanti, oblíbená cena tombol.
Už nadcházející sobotu je na programu Poslední myslivecká leč ve Větrném Jeníkově, v polovině prosince se stejná akce koná i v nedalekých Zbilidech. Tam už jsou na tombolu nachystaní.
"Při naháňkách se nám podařilo střelit čtyři divočáky, tak jsme si dali dvě stranou do tomboly. Bažanti tady naopak nejsou, ty budeme kupovat," poznamenal Pavel Vodička, hospodář z mysliveckého sdružení ve Zbilidech.
Kromě divočáků se prý návštěvníci mohou těšit na srnčí, masové balíčky anebo třeba divoké kachny. "Nemáme velký kulturní dům, takže nám chodí přes stovku lidí. Zvěřinových cen děláme přes dvacet," doplnil Vodička.
Podobný systém funguje také v Lukách nad Jihlavou, kde chystají myslivecký ples na leden. "Co si neulovíme, to musíme dokoupit. Většinu lovíme individuálně. V tombole máme divoká prasata, srnčí a bažanty, které si ovšem kupujeme," potvrdil podobnou praxi jako u kolegů ve Zbilidech Petr Dáňa, jednatel mysliveckého sdružení v Lukách nad Jihlavou.

Balíčky táhnou
O ples myslivců je prý vždycky zájem, a bývá vyprodáno. Kromě tomboly lákají také myslivecké dobroty.
Další myslivecký ples mohou lidé koncem ledna navštívit ve Velkém Beranově. Tam kromě bažantů nakupují ještě zajíce. "Zajíce vozíme z Moravy. Divočák musí být, protože je největším tahákem, a když se podaří, tak se v tombole objeví třeba srnčí nebo mufloní zvěřina," uvedl Aleš Frey z MS Chalupnické louky z Velkého Beranova.
Lidé si prý hodně oblíbili zvěřinové balíčky, například kýtu z divočáka, protože s očištěným masem už potom nemají další práci, jako třeba s divokou kachnou. V Beranově prý vždy připraví kolem osmdesáti zvěřinových cen.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.