Přihlásit

Na aukci v Saúdské Arábii prodali sokola za čtyři miliony korun (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rijád 14. října (ČTK) - Na aukci v Saúdské Arábii prodali sokola za 650.000 saúdských rijálů (čtyři miliony korun). Aukce dravých ptáků, jejichž chov je v zemích Perského zálivu velmi populární, trvá přes 40 dní. Cena vydražená za sokola byla vůbec nejvyšší dosažená na podobných akcích v minulosti.

Organizátoři ze saúdskoarabského klubu chovatelů sokolů dnes podle agentury Reuters oznámili, že sokol se prodal v úterý. Kupující ocenil jeho charakteristiky a také fakt, že těchto ptáků není dostatek. Šlo o sokola šahina z čeledi sokolovitých. Je příbuzensky spjatý se sokolem stěhovavým a někteří odborníci ho považují za poddruh tohoto dravce.

 

Podle Reuters je v pouštních zemích Perského zálivu sokolnictví součástí kulturního dědictví. Celosvětově jsou sokoli, kteří jsou schopni dosáhnout rychlosti i 300 kilometrů za hodinu, považovaní za ohrožený druh. Jednotlivé země mají vlastní předpisy jejich chovu, odchytu i lovu.

Prodaný sokol šahin vážil 1,1 kilogramu a odchycen byl v divoké přírodě ve Východní provincii Saúdské Arábie. Aukce začala 3. října a potrvá do 15. listopadu. Koná se každoročně od roku 2017 a na její organizaci se kromě klubu sokolníků podílí i saúdskoarabská vláda.

Majitelé sokolů z oblasti Perského zálivu běžně cestují na lovecké akce do Pákistánu, Maroka či středoasijských zemí.

Foto www.pixabay.com

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.