Přihlásit

Největší cestovatel roku 2018: rys Daniel. Chodí na 130 kilometrové výlety (enviweb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při příležitosti Mezinárodního dne rysů, který připadá na 11. června, připravili čeští ochranáři mnoho akcí, na kterých budou veřejnost seznamovat s intimními pohledy do života rysů.

Největší českou populaci rysů hostí Šumava a její široké okolí - oblast sahající od Slavkovského lesa přes Brdy k Novohradským horám a pokračující až k Linci v Rakousku a Norimberku v Bavorsku. Díky mezinárodní spolupráci zde probíhá intenzivní mapování rysů pomocí fotopastí, které umožňuje nejen stanovit minimální počet jedinců s výskytem ve zdejší oblasti, ale také odhalovat životní osudy jednotlivých zvířat i celých rodin. Na mapování se společně podílejí jak ochranáři, tak lesníci a myslivci. Rysové jsou díky své specifické kresbě individuálně rozeznatelní, dlouhodobé sledování proto může odkrývat životní osudy románových rozměrů.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.