Přihlásit

Orli mořští se na Jihlavsku otrávili karbofuranem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jamné (Jihlavsko) 9. května (ČTK) - Policie vyšetřuje úhyn tří vzácných orlů mořských nalezených u obce Jamné na Jihlavsku. Odborníci potvrdili, ze byli otráveni zakázaným karbofuranem. ČTK to řekla policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Případ kriminalisté prověřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami z nedbalosti a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Uhynulého dospělého orla a dvě mláďata našli lidé v polovině dubna. Policie na případu spolupracovala se Státním veterinárním ústavem. Zvířata byla podrobena pitvě, řekla už dřív policejní mluvčí Jana Kroutilová. Pesticid karbofuran, který se dříve používal v zemědělství, ale už je mnoho let zakázán, obsahovala i nalezená návnada. Karbofuran působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí.

Odborníci na Vysočině sledují asi 15 míst, kde orel mořský hnízdí. "Ne všechna hnízda jsou obsazena, takže odhadujeme, že je v kraji asi deset až 15 hnízdících párů," řekl Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické.

Společnost zřizuje speciální webové stránky, které evidují případy otrav zvířat. V České republice je podle nich ročně otráveno asi deset orlů mořských. U Jamné poblíž nálezu mrtvých dravců ležela i mrtvá liška, napsali ornitologové na webu.

Orli mořští jsou zvláště chráněným druhem a jejich rušení nebo pronásledování je zakázáno. Kdysi z krajiny vymizeli, na Vysočině se znovu vyskytují asi 12 let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.