Přihlásit

MZe: Velké nádrže jsou plné z 80 pct, při suchém létě zajistí vodu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 5. února - Významné vodní nádrže v České republice jsou připraveny v případě suchého léta zajistit zásobování obyvatel i průmyslu vodou, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (za ČSSD) byl právě díky velkým nádržím loni v létě dostatek pitné vody pro obyvatele. Vodohospodáři podle ministerstva zároveň upravují stav hladiny nádrží tak, aby byla v případě rychlého tání sněhu zajištěna ochrana před povodněmi. Většina nádrží je zaplněna z 80 procent, méně je v Šanci na Ostravici a v Orlíku na Vltavě.

Současný stav ve většině nádrží je podle Tomana dostatečný pro zásobování obyvatel, průmyslových podniků i chlazení elektráren v případě opakování extrémního sucha. "Najít rovnováhu mezi retenční a protipovodňovou funkcí přehrad je náročný úkol, ke kterému jednotlivá Povodí využívají propracované předpovědní modely. Naší snahou je být vždy připraveni na obě varianty - povodně i nedostatek vody," uvedl Toman.

Z údajů Českého hydrometeorologického ústavu k 28. lednu plyne, že zásoba vody ve sněhu je zhruba 2,87 miliardy metrů krychlových, což představuje v průměru asi 36,4 milimetru (litru na metr čtvereční). Pokud bude sníh tát obvyklým způsobem, zhruba třetina vody se odpaří, další třetina se vsákne do půdy a zbývající odteče a zčásti se zachytí do přehradních nádrží, pokud na vodních tocích existují.

Stát v rámci boje proti suchu plánuje investice do stavby dalších přehrad, například pod plánovanou Skaličkou v povodí Bečvy nyní pokračují výkupy pozemků. Dokončené jsou studie proveditelnosti přehrad Kryry, Senomaty a Šanov, projektové práce pokračují také na přehradě ve Vlachovicích, kde ministerstvo chce předložit návrh na výkup pozemků vládě koncem prvního čtvrtletí. Je také podaná žádost o vydání územního rozhodnutí k Novým Heřminovům. Plánuje se rovněž zvyšování hladiny Novomlýnských nádrží, voda by se pak mohla využít na závlahy sadů nebo vinic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.