Přihlásit

Ornitologové sčítají: hnědí migranti z Afriky na březích Vltavy (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Pokud byste dnes v té zimě přeci jen vyrazili k vodě, možná byste narazili na plně soustředěné lidi s dalekohledy, fotoaparáty a poznámkovými bločky, že jste je viděli? No tak pozor, žádné cvičení tajných služeb, ale účastníci víkendového čtyřiapadesátého ročníku sčítání vodních ptáků. Počítá se asi na 700 lokalit a Karolína Hošek u toho byla.

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Dobrá kachna v rákosí, ale i labuť na řece, takhle dnes uvažuje manželská dvojice ornitologů sčítající vodní ptactvo kousek za Prahou.

osoba
--------------------
Nás zajímá, kolik jich je, které u nás zimují druhy, jestli narůstají jejich počty nebo klesají, kde jsou významná zimoviště.

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Vedle profesionálů se sčítání mohou účastnit i amatérští ornitologové, jedinou podmínkou je umět ptáky v terénu určit. Zapojit se tedy ještě během zítřka můžete skrz stránku projektu i vy. Jedním z vůbec nejzajímavějších druhů pozorovaných tady v Libčicích nad Vltavou je husice nilská, tedy pták připomínající trochu větší kachnu hnědooranžového zbarvení.

Petr MUSIL, ornitolog, Fakulta životního prostředí ČZU
--------------------
Což je nepůvodní druh, původem z Afriky, dalo by se říct, že je to takový ptačí imigrant, který se dostal do Evropy zásluhou člověka, který ho vysadil nebo lidé ho vysadili ve Velké Británii a v Nizozemsku.

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Tohoto exotického opeřence loni odborníci napočítali v české přírodě sto jedinců, ostatním ptákům prý zatím nijak neškodí, jen při hájení hnízda občas dovede zaútočit. Znáte všechny ty druhy, co tady jsou?

Karolína HOŠEK, redaktorka
--------------------
Podle ornitologů rozhodně neuděláte chybu, když budete vodní ptactvo v zimě přikrmovat, dejte si ale dobrý pozor, aby pečivo, které jim házíte, bylo opravdu tvrdé. Karolína Hošek, televize Prima.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.