Přihlásit

Zrušen zákaz vstupu do lesů na Zlínsku (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Roman FOJTA, moderátor
--------------------
Africký mor prasat je v Česku na ústupu. Veterináři dnes zrušili zákaz vstupu do lesů a polí v dřívější rizikové oblasti nedaleko Zlína. Mimořádný stav tam platil od konce června 2017. Na okraji někdejší nákazové oblasti u Želechovic na Zlínsku je kolega Josef Kvasnička. Josefe, dobré poledne, u kolika prasat byla nákaza potvrzena?

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Dobré poledne. Ještě včera by procházka po této stráni byla porušením zákazu. Dnes už ne. Celkem v té oblasti, která zahrnovala asi devadesát kilometrů čtverečních, bylo nalezeno dvě stě dvanáct uhynulých divokých prasat nakažených africkým morem. Dalších osmnáct pak střelili buď myslivci a nebo policejní ostřelovači. Co je podstatné, tak zatím poslední nález nakaženého zvířete byl letos v dubnu. Od té doby už nic. Proto veterinární správa přistoupila na zrušení části zákazu. Ode dneška je tedy možné se volně pohybovat po oblasti i mimo vyznačené cesty a stezky. Pro myslivce pak přestal platit zákaz společného lovu. Jen podotýkám, že už začátkem října pak přestala platit povinnosti udržovat funkční elektrické ohradníky a ty následně byly z celé oblasti odstraněny. Podle prvních informací od myslivců je zřejmé, že se tu infekci podařilo zastavit, což se dá v rámci celé Evropy hodnotit jako velký úspěch, protože totéž se nepodařilo v jiných státech například v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku, kde africký mor také dělá velké problémy a kde se rozšířil do chovu prasat domácích a způsobil vážné škody. To se Česka netýkalo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.