Přihlásit

Vlci na Broumovsku doslova rozdělují společnost. Trápí tyto šelmy farmáře i jinde v Evropě? (ČRo - hradec.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Broumovsku se v posledních dnech opět objevily útoky vlků na ovce a telata. Část farmářů proto říká, že by stát měl povolit jejich odstřel. Podle ochranářů ale právě tyhle šelmy pomáhají ve volné přírodě regulovat počty přemnožené zvěře, odstřel prý navíc může situaci ještě zhoršit.

Vlci na Broumovsku v posledních třech letech v oblasti prokazatelně zabili víc než dvě stovky hospodářských zvířat. Zatímco podle ochranářů tyhle šelmy do přírody patří, někteří chovatelé chtějí jejich počty regulovat a to třeba i odstřelem. Je právě tohle řešení správné? A trápí vlci farmáře i v ostatních zemích Evropy?
 
I na takové otázky se reportér Václav Plecháček ptal experta na velké šelmy Miroslava Kutala z Hnutí Duha.

"Máme potvrzené, že tu byla minimálně tři vlčata. V zimě během stopování jsme zjistili, že ta smečka je minimálně pětičlenná. Dále jsme ve východní části Broumovska potvrdili výskyt dvou dalších vlků, kteří pravděpodobně nepatří k té smečce. Ale to nám potvrdí až genetická analýza jejich trusu, který jsme při stopování odebrali," říká Miroslav Kutal.

A na závěr doplňuje také informace ze zahraničí. "Když se podíváme na Slovensko, tak tam je částečně povolený regulační odstřel. Farmáři nám dávají Slovensko často za příklad. Ale když se podíváme jaké jsou tam škody, třeba v okrese Dolný Kubín a v okolních okresech, na Oravě, kde je stabilní výskyt vlků, jsou tam za sedm let škody asi jeden milion korun. Přestože za to sedmileté období tam bylo uloveno legálně 87 vlků. Takže ten samotný odstřel nemusá znamenat nic. Naopak může občas znamenat i zvýšení škod, protože třeba odstřelem toho rodičovského páru se dostávají k lovu nezkušená mladá zvířata, která nejsou tak dobře schopna ulovit divoké kopytníky, jeleny, srnce. Tak se ta mladá zvířata mohou mnohem víc specializovat na lov těch hospodářských zvířat."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.